Бюджет-2021: народні депутати прокоментували видатки, закладені на медицину

Бюджет-2021: народні депутати прокоментували видатки, закладені на медицину

У проекті бюджету на 2021 рік видатки на медицину передбачені у розмірі лише 4,2% ВВП. Член фракції партії "Слуга народу", голова комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький та народний депутат від партії "Голос", член Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина в ефірі Українського радіо прокоментували, як у 2021 році має фінансуватися система охорони здоров’я та рішення міністра охорони здоров’я України Максима Степанова очолити список партії "Слуга народу" в Одеську обласну раду.

0:00 0:00
10
1x

"У нас вже декілька років діє закон, в якому чітко прописано, що на програму фінансової гарантії пакету медичних гарантій держава має виділяти 5% від ВВП. Це тільки фінансування  пакету медичних гарантій у розмірі близько 225 млрд гривень. А ще додатково є видатки на те, що робить МОЗ: державні закупівлі по онкологічних програмах, централізована закупівля обладнання, лікарні, підпорядковані безпосередньо МОЗу тощо", ─ зазначив Михайло Радуцький.

Народний депутат від "Слуги народу" прокоментував, яким чином можна залучити нові надходження до бюджету, аби збільшити фінансування системи охорони здоров’я.

"Я розумію  міністерство фінансів: грошей в державному бюджеті є стільки, скільки є. Але є додаткові шляхи, як можна додати у державний бюджет гроші саме на охорону здоров’я. Наприклад, збільшити акциз на цигарки і алкоголь і направити ці кошти в бюджет на охорону здоров’я. Це не податок для виробника, а те, що буде сплачувати людина, яка не хоче берегти своє здоров’я. І я не думаю, що буде соціальний зрив, якщо пачка цигарок буде коштувати вдвічі дорожче. Так само йде велика приватизація. Я вважаю, що було б доцільно від коштів, які з’являться після приватизації, якийсь відсоток йшов на охорону здоров’я.  Окрім того, прийнятий закон про гральний бізнес, і звідти теж мають надійти податкові кошти на збільшення бюджету системи охорони здоров’я", ─ сказавРадуцький.

Народна депутатка від партії "Голос" Ольга Стефанишина відреагувала на рішення міністра охорони здоров’я України Максима Степанова очолити список партії "Слуга народу" в Одеську обласну раду.

"Це не те, що дивно. Я думаю, що жодна розвинена країна не могла би собі таке дозволити, коли в часи пандемії, міністр ключового міністерства займається не питаннями міністерства, а виборами. Вибори ─ це дуже складна річ. І потрібно 24/7 проводити в Одесі, спілкуватися з виборцями тощо. У нас вже зареєстрована постанова про відставку пана Степанова саме за те, що він навіть не справляється з обов’язками міністра. У нас повністю провалені закупівлі ліків, вакцин і медичних виробів, які міністерство охорони здоров’я не просто не закупило, а навіть не почало тендери на половину програм на 2020 рік. Крім того, у нас не всюди достатньо тестів на коронавірус. Люди чекають на результат державного тесту по історії 7-14 днів, бо лабораторії не справляються. У нас по 2000-3000 заморожених тестів лежить у різних областях. А це реально люди, які чекають на результати свого тесту. І далі ми просто не будемо знати, яка у нас насправді статистика. І я вже впевнена, що статистика, яка є зараз, не реальна. Людей хворіє набагато більше. Людей не тестують. Дивно чути, що міністр впорається з такими двома тяжкими задачами", ─ сказала Стефанишина.

На думку Стефанишиної, на медицину виділено дуже мало коштів.

"І всі історії про те, що пан Степанов підвищить зарплати лікарям або підвищить тарифи на послуги ─ це все мильна бульбашка, бо коштів не буде. Ті гроші, які заклали на програму медичних гарантій, це вдвічі менше, ніж нам потрібно. Далі медичну реформу буде дуже важко імплементувати саме тому, що просто не заклали коштів. Крім того, на наступний рік заклали вдвічі менше на допомогу пацієнтам з СOVID-19. Щодо вакцин від коронавірусу, я не бачу, щоб Україна брала участь в якихось перемовинах і клінічних випробуваннях. І невідомо, чи буде достатньо коштів (2,5 млрд гривень), закладених на вакцини", ─ сказала вона.

Зазначимо, міністерство охорони здоров'я заклало в підготовлений урядом проект держбюджету-2021 підвищення зарплат лікарям екстреної медичної допомоги до 22 тис. гривень. На наступний рік запропонували, щоб тариф надання екстреної медичної допомоги становив 412 грн.

Фото: picture-alliance/NurPhoto/S. Kharchenko