Вибори мера Києва. Політологи оцінюють шанси основних кандидатів

Вибори мера Києва. Політологи оцінюють шанси основних кандидатів

Ще рік тому в медіа лунало запитання, чи здатен хтось кинути виклик діючому меру Віталію Кличку. Сьогодні 12 публічно заявили про намір позмагатися з ним за крісло очільника Києва, з них троє – основні претенденти на вихід у другий тур. І хоч Віталій Кличко досі лишається беззаперечним лідером передвиборчих перегонів, у нього досить відомі та амбітні конкуренти. Які цілі та шанси основних претендентів на крісло столичного голови, в ефірі Українського радіо прокоментували політтехнолог Олексій Голобуцький та голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка.

0:00 0:00
10
1x

Рейтинг Кличка і ймовірність другого туру

Соціологічне дослідження про електоральні уподобання киян проводили дві організації: соціологічна група Рейтинг та Центр Разумкова. Лідером перегонів за крісло мера столиці залишається Віталій Кличко. У нього, за даними "Рейтинга", 43,6% симпатиків, з респондентів, яких опитав Центр Разумкова, 41% готові віддати за чинного мера столиці.

У Віталія Кличка є всі шанси не доводити ситуацію до другого туру, певен політтехнолог Олексій Голобуцький. "Зараз головні суперники відстають від Кличка в рази, і соціологія говорить про те, що він має найбільші рейтинги".
Люди не хочуть зараз міняти "шило на мило", хочуть стабільності, певен експерт: "І така ж ситуація спостерігається в багатьох містах обласного значення".

На думку ж голови правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, Кличкові вдасться уникнути другого туру, якщо він покращить результат. "У Віталія Кличко, на зараз, рейтинг близько 40 %. А для того, щоби перемогти у першому турі треба набрати понад 50 %".

За сьогоднішніми рейтингами, каже Фесенко, третина киян беззаперечно підтримує Кличка, і вони за нього проголосують, третина має сумніви, ще третина вагається, критично налаштована проти нього. "І, якщо противники Віталія зможуть мобілізувати тих, хто проти нього, або має сумніви, то це може створити певні ризики для нього".

фото - Фейсбук сторінка Віталія Кличка

Тому експерт говорить, що Кличкові жодним чином не можна "спочивати на лаврах", посилаючись на рейтинги опитувань. До того ж Володимир Фесенко не виключає, що протягом передвиборчої кампанії можуть з’являтися "вкиди" компромату на чинного столичного голову.

Андрій Пальчевський: загальноукраїнська кампанія й амбіції на пост столичного мера

На другому місці в опитуванні Центру Разумкова опинився Андрій Пальчевський. За оцінками дослідження, за нього готові віддати голови 9% опитаних киян. За більш пізнім дослідження групи "Рейтинг" Пальчевський знаходиться на четвертому місці і має 6,4% симпатиків.

Шанси Пальчевського потрапити в другий тур великі, говорить Голобуцький: "Кампанія лише починається, кожен може зробити безліч помилок, і цифри можуть помінятися".

фото - Фейсбук сторінка Андрія Пальчевського

Політтехнолог говорить, що у Андрія Пальчевського досить цікава кампанія, він говорить про речі, які стосуються загальноукраїнської тематики: "Кампанія Пальчевського проводиться не тільки в Києві, вона проводиться в усій Україні, і інколи він говорить речі, які стосуються не скільки київської кампанії, скільки всеукраїнської. І такі кампанії не тільки він веде. Всі очікують, що за результатами місцевих виборів партія влади серйозно програє".

Однак, головною метою Пальчевського, на думку Голобуцького, є не стільки крісло мера, скільки сильна фракція у Київраді.

Увести свою політичну силу у райраду, облраду – це – завдання у всіх кандидатів, пояснює Володимир Фесенко. "Для тих, хто розуміє, що вони не пройдуть у кандидати на посаду мера Києва, і вони у закритих колах це визнають самі, вони є "локомотивами" для партій, щоби вони були почуті й партія опинилась в списку і подолала виборчий бар'єр".

На відміну від Голобуцького, Фесенко певен, що у Пальчевського є амбіції отримати столичну булаву. "І, думаю, що у нього на сьогодні є шанс потрапити у другий тур, по всіх опитуваннях, він входить до трійки суперників на рівні з Верещук та Притулою. Наскільки я розумію, Пальчевський хоче повторити успіх Зеленського, тільки на київському рівні", – зазначає експерт.

Сергій Притула: плюси та мінуси впізнаваності

А ось, за найсвіжішими даними "Рейтинга", другим серед фаворитів після Кличка, є шоумен Сергій Притула. Однак, політтехнолог Олексій Голобуцький не оцінює його шанси як високі. "Враховуючи, що він, і вся його команда із медійного сектору, і те, як він діє зараз, як колись він працював, і ті прогріхи — зараз б’ють по його рейтингу".

фото - Фейсбук сторінка Сергія Притули

Голобуцький підкреслює, що він особисто симпатизує Притулі через його патріотичну позицію: "Але, приклад Зеленського показує, що бути просто хорошим хлопцем — це не професія. Тим паче на такій посаді. А, виборці, ще раз підкреслю, не захочуть експериментувати".

А голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко певен, що Сергій Притула може закумулювати навколо себе частину виборців: "Він, як людина відома, впізнавана, особливо, серед молоді, він може претендувати на певні відсотки. Але, йому прийдеться змагатись з іншими теж не менш відомими кандидатами".

Ірина Верещук: політ над Києвом та підтримка президента

Третє місце серед фаворитів перегонів за крісло міського голови Києва респонденти "Рейтинга" віддали висуваниці від "Слуги Народу" Ірині Верещук. В дослідженні від Центру Разумкова вона посідає четверте місце.

У Ірини Верещук є шанси поборотися за вихід у другий тур, говорить експерт Володимир Фесенко, але у неї є слабкі місця: "Низький рівень впізнаваності, тут вона сильно поступається тому ж таки Сергію Притулі й Пальчевському. Друга її проблема – вона не є киянкою. Це не є проблемою, що до Києва приїхали дуже багато людей, які приїхали навчатись, працювати, і більшість киян на сьогодні не є киянами навіть у першому поколінні. І Ірині треба довести, що Київ для неї став рідним містом, і вона має надалі тут працювати".

Але, Верещук має низу інших переваг, каже Фесенко: "Вона має досвід мера, хоча і маленького містечка. Також плюсом для неї є підтримка президента України Зеленського, їх фракції – це все може вплинути на її користь".

фото - Фейсбук сторінка Ірини Верещук

"У Верещук поки що дуже невиразна кампанія", — аналізує політтехнолог Олексій Голобуцький, — Як мінімум, вона хоче отримати не менше, ніж отримає партія "Слуг народу". Як на мене, відповіддю на питання "Навіщо вона літала над містом?" є те бажання показати виборцю, що вони, разом зі "Слугами Народу" вирівнялись, і вона є кандидатом від "Слуг народу".

Також експерти прокоментували інформацію від колишнього очільника Офісу президента. Нагадаємо, Андрій Богдан натякнув, що нинішнє керівництво ОПУ може звільнити Віталій Кличка з посади голови КМДА, залишивши за ним лише крісло мера. А на місце голови адміністрації призначити Ірину Верещук.

Такі "ігри" з Законом про столицю можливі, припускає політтехнолог Олексій Голобуцький, але вони можуть вдарити про рейтингу владної партії. "Адже, це — обман виборця. І це вдарить по партії влади, яка і так постійно втрачає прихильність. А Кличко може звільнитися з посади і стати успішним опозиційним політиком".

Володимир Фесенко ж вважає, що, можливо, такий сценарій розглядався, коли Андрій Богдан очолював ОП. "Але, думаю час і погляди людей трохи змінились. На електоральні погляди минулого року, це могло спрацювати, але зараз ситуація виглядає трохи по іншому", — зазначає експерт.

Інші кандидати та можливі сюрпризи передвиборчої кампанії

Щодо інших кандидатів на столичну булаву, яких цьогоріч багато, то у них, на думку аналітиків, — різні цілі: "Кожен кандидат в мери працює на інтереси партії, — говорить Володимир Фесенко, — Другий момент, як, наприклад, для Добкіна – у Харкові його політичний партнер Кернес, і він там не має шансів. Для Добкіна, можливо, для Гусовського участь у виборах мера Києва – такий собі "стартовий майданчик", трамплін, або щоби увійти, або повернутись у велику політику".

Олександр Омельченко, який був свого часу міським головою, хоче повернути минуле. "Але, завдання мінімум завести свою фракцію, щоб впливати на київську політику. І такі завдання у більшості учасників передвиборчих перегонів. Наприклад, Борислав Береза, інші, які також розглядає вплив на справи в Києві й мати майданчик для повернення у велику політику", – вважає експерт.

І Володимир Фесенко, і Олексій Голобуцький вважають, що кандидатів, які зможуть суттєво вплинути на хід передвиборчої кампанії в столиці, не з’явиться. Хоча, потенційно, "сюрпризи" можуть бути, зазначають вони.

фото - КМДА