Чи стане Україна ІТ-хабом і що для цього треба робити? Погляд експерта

Чи стане Україна ІТ-хабом і що для цього треба робити?  Погляд експерта

Про найкращі міста для ведення бізнесу, віртуальну вільну економічну зону для ІТ-компаній та необхідність зміни закону про працю в ефірі Українського радіо розповідає засновник української інноваційної агенції "Центр42", екс-голова інноваційної екосистеми Unit.City. Кирило Мазур.

0:00 0:00
10
1x

Зовсім скоро у Харкові може з’явиться українська кремнієва долина. Про такий намір заявив Володимир Зеленський, перебуваючи з візитом у Харкові. Наскільки реальними є такі плани і що заважає українським айтішникам працювати в Україні розповідає експерт: "Намір позитивний, про те не зрозуміло, що саме йтиме за наміром. Тому що стратегії чи плану не було озвучено. Створення кремнієвої долини передбачає наявність великої кількості речей в екосистемі. Організація різних сервісів та компаній створюють екосистему. У Харкові вже запустився проект Unit.City. Він не такий великий як у Києві. У Києві має бути десять тисяч людей.  Це маленьке містечко в містечку. У Харкові можливості набагато менші, ніж у Києві, тому там ми почали з освітнього центру, де студенти можуть створювати стартапи, де є освітня програма для IT. Тобто Харків зараз на початку того, що в Києві почало створюватися десять років тому".

Журнал "Форбс" зробив рейтинг найкращих міст для ведення бізнесу в Україні. Першість посідає Івано-Франківськ. Прозорість міської влади, ділова активність, купівельна спроможність, транспортне сполучення, безпека, освіта, міграційна привабливість і екологічна ситуація – критерії за якими оцінювали міста. До десятки найкращих увійшли також Вінниця, Львів, Київ, Тернопіль, Ужгород, Дніпро, Хмельницький Одеса та Харків. "Це рейтинг комфортного ведення бізнесу і в ньому важливо конкурувати, але якщо дивитися на розвиток ІТ-галузі, є набагато більше речей, які сильніше впливають на те, наскільки популярна чи непопулярна буде ця екосистема для розвитку. ІТ-галузь потребує великої кількості програмістів, які є у місті та інвестицій. Крім того, важливим критерієм є легкість мандрівок за кордон, тому ІТ-бізнес дуже пов'язаний з міжнародними відрядженням і партнерством. Тому тут у Києва трішки кращі позиції, ніж у Івано-Франківська чи Харкова",  зазначає Кирило Мазур.

Мінцифри створило сайт для допомоги з переїздом білоруських ІТ-спеціалістів. Наскільки Україна зараз приваблива для цих спеціалістів пояснює експерт: "Сайт запущено, проте кордони до кінця вересня закриті. Повідомлення про закриття кордонів з’явилося за три дні до дати, відтак багато людей втратили квитки. Заборона в’їзду усім без винятку – це досить суттєве обмеження бізнес зв’язків і це проблеми для економіки".

Міністр Михайло Федоров завив про намір створити до початку 2021 року віртуальну вільну економічну зону для ІТ-компаній з особливим податковим фінансовим та правовим режимом. Як це зможе працювати і чи допоможе ІТ-компаніям аналізує Кирило Мазур: "Створення таких зон  це світовий тренд для допомоги ІТ-бізнесу. Проте, закони, які зараз розробляються в Україні містять деякі моменти, які дуже напружують ІТ-галузь. Зокрема перехід на кодекс законів про працю 1971 року випуску, де непередбачена віддалена робота, є багато бюрократичних моментів по відрядженням і мандрівках. Дуже багато речей не можливо робити. Тому потрібно змінювати закон про працю, а не створювати єдину окрему зону".

На фото: Кирило Мазур, Unit.City