ОБСЄ зафіксувала понад 800 порушень режиму "тиші" на Донбасі ─ коментує експерт

ОБСЄ зафіксувала понад 800 порушень режиму "тиші" на Донбасі ─ коментує експерт

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала 829 порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях з початку його дії. Як заявив заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, на Донбасі по дронах Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ ведуть прицільний вогонь, а камери спостереження ушкоджують або знищують, і це перешкоджає роботі місії. Експерт з міжнародної безпеки Олексій Їжак в ефірі Українського радіо прокоментував поточну ситуацію на Сході.

0:00 0:00
10
1x

"Звичайно, моніторингова місія ОБСЄ є найбільш авторитетним джерелом міжнародного рівня. Але треба розуміти, що на контрольованій Росією території є ділянки, куди їх взагалі не пускали. Тобто вони бачать те, що бачать", ─ зазначив Олексій Їжак.

Експерт пояснив, що представники місії ОБСЄ фіксують все, що порушує мирний процес.

"Наприклад, вони бачать, що їде танк у тій зоні, де немає бути бойової техніки. І це вони фіксують як порушення. Почули постріли зі стрілецької зброї, невідомо, у якому напрямі і якими кулями ─ теж фіксують", ─ сказав він.

На думку Їжака, важливо, що під час встановленого режиму перемир’я не використовується великокаліберна зброя.

"Головне, що можна сказати про режим перемир’я, який встановлено: там не використовуються заборонені види зброї (гармати, танкова зброя). На мою думку, зброя, яка характерна для бойових дій, не використовується. Час від часу є снайперський вогонь. Можливо, є й постріли у невідомому напрямку із стрілецької зброї, яку мають військовослужбовці. Тобто в це можна вірити. Але чи є це глибинним порушенням перемир’я?", ─ зауважив Їжак.

"Я б погодився з офіційними коментарями, які є з нашого боку, що дійсно певні порушення є, але це не порушення режиму перемир’я у його глибинному сенсі. Це не війна і не конфлікт на лінії зіткнення. Це просто порушення з використанням стрілецької зброї", ─ додав експерт.

Водночас, експерт з міжнародної безпеки резюмував, що поточна ситуація на Донбасі не є сприятливою для вирішення політичних питань.

"Те, що відбувається на Донбасі ─ це не є нормальною ситуацією для проведення виборів та вирішення інших політичних питань. Тобто з військової точки зору режим тиші не є припиненим, але з політичної ─ це не та тиша, яка дозволяє вирішувати політичні питання", ─ сказав він.

Фото: osce.org