З якими ініціативами до сесійної зали у вересні повертаються народні обранці? Розповідають депутати

З якими ініціативами до сесійної зали у вересні повертаються народні обранці? Розповідають депутати

1 вересня розпочинається четверта сесії Верховної Ради України 9-го скликання, а з 5-го вересня стартує виборча кампанія чергових і перших виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних і міських голів. З чим народні депутати повернуться до сесійної зали і як політичні сили готуються до місцевих виборів Українському радіо розповіли представники п'яти найбільших фракцій парламенту.

0:00 0:00
10
1x

"Слуга народу"

Представники монобільшості продовжують працювати над своїми програмними законопроєктами про народовладдя та всеукраїнський референдум. Про це Українському радіо повідомив заступник голови парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура ("Слуга Народу").

"Це і законопроєкти, які стосуються питання всеукраїнського референдуму, це і законопроєкт про публічні консультації, про відкликання депутатів. У нас бюджетний процес починається, ми над цими законопроєктами розпочнемо роботу. З тих, які фактично підготовлені до розгляду у Верховній раді, то це внесення змін до законопроєкту про виборче законодавство, виборчого кодексу, які ми напрацювали вже і які спрощують процедуру балотування кандидатів в депутати місцевих рад, і який спрощує роботу комісії і робить більш доступними громадян до виборчого процесу", - заявив Качура.

"Європейська солідарність"

У фракції "ЄС" Суспільному повідомили, що пріоритетні законопроєкти будуть розглядати на засіданні фракції, яке відбудеться найближчим часом. "Щодо законопроєктів я не знаю, але будемо найперше вимагати розгляд постанови про Білорусь", - зазначив член комітету Верховної ради з питань бюджету Олексій Гончаренко.

"Голос"

Фракція готує до розгляду в парламенті, зокрема, пакет економічних законопроєктів. Як розповів Суспільному заступник голови фракції Ярослав Железняк ("Голос"), найважливішими будуть — законопроєкт про бюро фінансової безпеки або економічної безпеки, який "прибирає з бізнесу силовиків: сбушників, податкову міліцію, прокурорів".

"Будуть бюджетні зміни, яке ми пропонуємо, у тому числі, щоб підтримати місцеве самоврядування. Щодо законопроєктів про верховенство права, то у нас є законопроєкт по судовій реформі, який, до речі, вимагає вже і Європейський союз і Міжнародний Валютний Фонд. Всі адекватні експерти світові, вони розуміють, що це єдиний шлях, як перезапустити комісію по відбору суддів. Третє — багато питань по місцевих виборах, багато питань вилізло щодо декларування кандидатів, довідки, які вони повинні принести, це теж важливі питання і багато із них будуть розглядатися вже напевно найближчий тиждень", - повідомив Железняк.

Крім того, заступник голови фракції анонсував низку законопроєктів у медичній сфері, щодо взаємин з Білоруссю, регулювання електротранспорту.

"Ми готуємо законопроєкт про кров, він був прийнятий у першому читанні і його зараз будуть доопрацьовувати до другого читання. Це великий законопроєкт, дуже важливий, який впливає на тисячі життів українців, він буде доопрацьовуватися. Є постанова по Білорусі — теж важливе питання, яке ми будемо намагатися ухвалити найближчий тиждень, для того, щоб Україна сказала своє рішення і показала народну підтримку протестувальникам в Білорусі", - зазначив Железняк.

"Батьківщина"

"Ми маємо кілька ініціатив, як "Батьківщина". В першу чергу, ми подали законопроєкт, який стосується бюджету на 2020 рік. Він стосується того, щоб в Україні був встановлений реальний розмір мінімальної заробітної плати. Те, що відбулося минулого тижня і проголосовано "Слугою народу", було окозамилюванням. Якщо ми говоримо про бюджетників – лікарів, вчителів – то їхній перший тарифний розряд привязаний не до мінімальної заробітної плати, а до прожиткового мінімуму, який затверджений КМУ. Відповідно заяви про збільшення мінімальної заробітної плати до п’яти тисяч гривень не призведуть до такого збільшення для бюджетників. Але це буде додатковим тягарем для малого бізнесу, який і так в умовах коронакризи ледве виживає. А зараз вони будуть платити більше відрахувань на ЄСВ та ПДФО", –розповів Іван Крулько

Друге питання, яким планує займатися партія Юлії Тимошенко, за словами Крулька, це зміни до Конституції України, які стосуються державної символіки: "З понеділка ми будемо збирати підписи за внесення змін до Конституції, щоб поставити крапку в дискусіях з ескізом Великого герба України. Ми розуміємо, що коли в 1992 році приймалась постанова ВРУ, а в 1996 році приймалась Конституція України, то тема з Великим гербом виникла як компроміс, оскільки комуністи не хотіли затверджувати державним гербом України тризуб. Вони хотіли його розмити і зробити ще великий герб, який притаманний монархічним чи федеративним державам, а Україна все ж таки унітарна". 

"Ми хочемо, щоб на рівні Конституції був затверджений єдиний державний герб – тризуб, який не буде роз'єднувати Україну", – наголосив Іван Крулько. 

Також, як розповів нардеп, його політична сила посилено готується до місцевих виборів: "Ми вже намітили для себе план роботи,  в нас є достатньо зрозумілі меседжі і ми йдемо до людей. Безумовно, ми будемо боротися проти впровадження закону про гральний бізнес і наші депутати ініціюють питання, щоб наші міста були вільними від гральних автоматів, приймаючи відповідні рішення на сесіях. Крім того, ми розпочинаємо створення антирейдерських штабів стосовно землі по всій Україні. Ми хочемо захистити інтереси людей, які мають паї, тому що після введення ринку землі в багатьох українців виникнуть проблеми. Будуть намагатися віджимати їхні паї, забрати їх за безцінь. Ми будемо надавати людям юридичну допомогу для того, щоби вони могли захистити свої інтереси". 

"Опозиційна платформа – За життя"

Народний депутат від партії "ОПЗЖ" Юрій Павленко також розповів про основні сфери, якими планує опікуватися його політична сила.

"У нас є пропозиції законодавчих актів, які внесені, і їх можна окреслити в декілька блоків. Блок, на якому ми наполягаємо, стосується мирного врегулювання, завершення війни і виконання мінських домовленостей, зокрема, їх політичної частини: повноважень ВРУ, закону про особливості місцевого самоврядування, зміни до Конституції, про вибори на Донбасі. На наш погляд, ВРУ зобов'язана зайнятися цією роботою", – заявив Юрій Павленко.

Другий блок питань, яким, за словами нардепа, займатися "ОПЗЖ" стосується соціального захисту: "В першу чергу йдеться про підняття мінімальних соціальних стандартів: прожиткового рівня, мінімальної пенсії, мінімальної заробітної плати, яка досі залишається актуальною. Також йдеться про зміни до бюджету з точки зору збільшення видатків на освіту та медицину, оскільки чинна влада провалила підготовку до першого вересня". 

"І ще один блок законопроєктів стосується підтримки промисловості та економіки, аби ті галузі, які дають найбільшу кількість прибутку, де є основні робочі місця отримали підтримку від держави. Окремий акцент на малому і середньому бізнесі, який не те, що не отримав підтримки від вдали, а навпаки отримав додаткові навантаження", - пояснив Юрій Павленко. 

Принагідно депутат висловив своє ставлення й до ситуації, яка сталася вчора на трасі Київ-Харків. Нагадаємо, депутат від партії "ОПЗЖ" Ілля Ківа повідомив на своїй сторінці у facebook про напад на мікроавтобус з представниками громадського руху Патріоти – За життя. Він опублікував фотографії автобуса з вибитими вікнами та кульового поранення одного з пасажирів. Ківа звинуватив в інциденті "Азов" та "Нацкорпус".  

Павленко назвав скоєне наслідком безкарності та невідворотності покарання, яка не діє в Україні: "Це свідчить, що безпека людини в Україні, захист її прав, свобод, вільного пересування є під дуже серйозною загрозою". 

"Це не перший випадок, коли ті самі молодики або представники тих те сил, угруповань нападають на офіси "ОПЗЖ". Ті ж самі люди, але жодного покарання тоді, за попередні дії, вони не понесли і це дало їм можливість бути ще більш брутальними і нести більшу загрозу не лише тим, проти кого вони застосовували силу, але й по відношенню до людей, які не мають стосунку до нашої чи їхньої політичних сил", – зазначив Павленко.

За словами нардепа, його політична сила вимагає жорсткого покарання для всіх причетних осіб: "Крім того, ми чекаємо оцінки правоохоронних органів стосовно приналежності "Національного корпусу" та інших формувань. Там засвічені і автомобілі представників "Національного корпусу", і ціла низка фактів вказує на їхню пряму причетність до даного інциденту. Пряма відповідальність за розслідування, на наш погляд, лежить на президентові, але він є гарантом захисту конституційних прав громадян. Сподіваюся, даний інцидент змусить правоохоронців зайнятися реальною боротьбою з організованою злочинністю".

ФОТО: Голос України