Як політичні сили змагатимуться за симпатії виборців в умовах карантину? – Погляд експерта

Як політичні сили змагатимуться за симпатії виборців в умовах карантину? – Погляд експерта

Про особливості передвиборчої кампанії в умовах карантину та імовірність перенесення місцевих виборів в ефірі Українського радіо розповідає політтехнолог Петро Охотін.

0:00 0:00
10
1x

Вчора Кабмін ухвалив рішення про продовження адаптивного карантину до 31 жовтня. З наступного тижня стартує не лише політичний сезон, а й виборча кампанія. Які коригування внесе продовження карантину в політичне життя країни прогнозує Петро Охотін: "По-перше, стане важче тим партіям, які планували проводити польову кампанію, тобто намети, роздача листівок з рук в руки тощо. З іншого боку у нас буде нового запиту робота по виборчих дільницях, коли сусіди розноситимуть одне одному агітацію. Перевірити це буде фактично неможливо. Телефонувати, робити соціологічні опитування буде дозволено.  Перевагу отримають ті партії, які мають доступ до медійного ресурсу. Тому що їхні відеоролики, новини про їхніх лідерів і партії буде транслювати телебачення. І ще одне джерело комунікації це інтернет. Основними інструментами роботи партій в інтренеті буде пряма таргетована реклама в фейсбуці, банери і ті сайти, які працюють з агрегатором ukr.net. Відповідно сайти, які краще домовляться матимуть більше своїх новин у цьому агрегаторі".

На питання, як політичні сили змагатимуться за симпатії виборців в умовах карантину експерт зазначає: "Збереження соціальної дистанції і маски – стануть трендом цього політичного сезону. Мітинги, на яких роздаватимуть не стандартний пакет з листівками і газетами, а ще й маски з брендом партії. Політично можна обіграти символіку так, щоб вона була непрямою агітацією".

Петро Охотін прокоментував можливість скасування виборів у зв’язку із погіршенням епідеміологічної ситуації: "Зеленський не піде на перенесення виборів. Перенесення виборів за законом можливе лише у випадку введення надзвичайного стану. Я сумніваюся, що Верховна рада зараз оперативно проголосує якийсь закон, який буде дозволяти переносити вибори на час карантину. Можливо вибори відбудуться у кілька днів, наприклад у суботу і неділю. Але просто їх перенести неможна. В регіонах наростає певне напруження. Це показує соціологія в регіонах, які потрапили в червону зону і де люди бояться більш жорсткого карантину. Перезавантаження місцевих рад буде своєрідним випуском пари".

На фото Петро Охотін Агрополіт