Сезон кавунів: як обирати та споживати

Сезон кавунів: як обирати та споживати

Сезон кавунів у розпалі. Цю соковиту ягоду можна придбати практично скрізь, тому інформація, як правильно обирати та споживати кавуни, аби вони пішли на користь організму, точно не завадить. Розібратися у цьому допомагає Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України.

 

У кавунах міститься 91-92% води, 6% цукру і незначна кількість вітамінів та мінералів, приблизно 1-2%. До моменту дозрівання в кавунах переважають фруктоза і глюкоза, а сахароза накопичується в процесі зберігання. Також в кавунах є пігмент лікопен. Дослідження останніх років показують: що більше лікопену в крові люди, то нижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань та раку.

Експерт розповідає, що кавуни можна їсти усім і ніяких протипоказань немає. Алергічні реакції трапляються дуже рідко – декілька випадків на мільйон. Також кавуни можна вживати людям з діабетом, адже вміст цукру в ягоді вкрай низький.

Кавун можна споживати під час інтервального голодування, адже в ньому лише 30 ккал. Після спортивних занять він допоможе відновити водні запаси організму, хоча енергії й не додасть.

Фото: УНІАН

А ось кілька порад, як обрати найсмачніший кавун. Що далі кавун від ідеальної форми (наприклад, сплюснутий чи недостатньо округлий), то кращим він буде всередині та смачнішим. Кавун має бути неправильної форми. Інша ознака - білі плями, які вказують на те, що кавун лежав на баштані.