Школа vs ВУЗ: що змінить збільшення ролі шкільного атестата? Розповідає експерт

Школа vs ВУЗ:  що змінить збільшення ролі шкільного атестата? Розповідає експерт

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що МОН планує збільшити вагу шкільного атестата під час вступу до закладів вищої освіти. Цю ж ідею він озвучував і під час співбесіди з парламентським комітетом з питань освіти, науки та інновацій. Як це вплине на якість шкільної освіти та рівень корупції при вступі до ВУЗів Українському радіо розповів член Національної команди експертів з реформування вищої освіти Володимир Бахрушин.

0:00 0:00
10
1x

"Я не думаю, що середній бал атестата при збільшенні його ваги буде істотно впливати на ставлення учнів до навчання. Ставлення в першу чергу визначається тим, чи розуміють учні, де і як вони будуть використовувати в майбутньому знання і навички, які їм дає школа. Якщо вони цього не розуміють і вчаться лише для того, щоб отримати оцінку, то збільшення ваги атестата може сприяти й зростанню корупції", – розповів Володимир Бахрушин.  

На його думку, в цій ситуації є певний тиск з боку викладачів, які не задоволені тим, що діти не приділяють достаньої уваги їхнім предметам: "Вони хочуть в такий спосіб підвищити значимість цих предметів для учнів. Така спроба була свого часу ще в часи перебудови СРСР і вона виявилась невдалою. За рік чи два від неї відмовилися, тому що не досягли мети вплинути на якість навчання. Так само було декілька років тому й в Україні, коли також результату також не досягли. Тому це трохи помилкове ставлення вчителів, які тиснуть на керівництво шкіл і органів управління освітою. Не думаю, що це буде мати певний ефект з погляду якості освіти". 

"Зазначу, що для того, щоб ця ідея міністра була втілена в життя, треба внести зміни в закон "Про вищу освіту". Я думаю, що максимально, що може бути внесено, це невелике підвищення навіть не ваги середнього балу, а максимальної ваги, яку заклади вищої освіти можуть встановити. Тоді вже заклад вищої освіти самостійно може встановити як нуль, коли бал взагалі не буде враховуватись, так і найвищий показник. Тоді закон перенесе відповідальність на заклади вищої освіти", – пояснив експерт. 

Учням, як підкреслив Володимир Бахрушин, краще покладатися на профільну середню освіту, коли базова школа має дати базові знання, а далі вже йде профілізація: "Тоді в учня не буде питання, навіщо йому той чи інший предмет". 

Також експерт розповів Українському радіо, що основні напрямки реформування освіти останніх років допомагають закладам освіти адаптуватись до карантину: "Загальний тренд реформування освіти полягав у тому, щоб збільшувати автономію і відповідальність закладів освіти. Карантин показав, що це дуже актуально й зараз, тому що заклади освіти навіть в одному регіоні, але різних населених пунктах працюють в різних умовах і мають приймати різні рішення". 

"Останні реформи істотно розширювали спектр форм здобуття освіти, які доступні і для учнів, і для студентів. Йдеться, зокрема, про дистанційну форму навчання. Така диверсифікація актуальна для таких ситуацій, як пандемія", – підсумував Володимир Бахрушин.

ФОТО:  Освіта.UA