98% ринку таксі перебуває в тіні. Чи здатен новий законопроєкт повністю його легалізувати?

98% ринку таксі перебуває в тіні. Чи здатен новий законопроєкт повністю його легалізувати?

За оцінками Міністерства інфраструктури ринок таксі в Україні сьогодні на 98% перебуває в тіні. Для легалізації таксі та наведення порядку на ринку розроблено законопроєкт. Детальніше про його особливості та співвідношення з реаліями бізнесу розповідають голова Професійної спілки таксистів України Василь Попик та радниця міністра інфраструктури Яніка Мерило.

0:00 0:00
10
1x

Планується, що завдяки змінам до законодавства відбудеться детінізація таксі. Зокрема, має з’явитися таке поняття як патент, який кожен таксист буде зобов’язаний отримувати. Його вартість становитиме близько 5 тисяч гривень, а оновлювати патент доведеться раз на рік. В Мінінфраструктури повідомляють, якщо врахувати сучасні реалії та створити однакові правила гри для всіх, то ринок поступово вийде із тіні та стане більш ліберальним та конкурентоспроможним.

Втім, Василь Попик висловлює незадоволення тією версією законопроєкту, яка є нині: "Ніякого відношення до легалізації бізнесу таксі даний законопроєкт не має, тому що його підготували всі відомі інтернет-платформи, а вони самі заявляють, що вони відношення до таксі не мають. Насправді, це буде просто фіксація того положення та безладу на ринку, який ми маємо сьогодні. Жодних вимог до таксиста, жодних професійних компетенцій у ньому немає. Ми вже надали свої пропозиції Мінтрансу щодо зміни цього законопроєкту. Нам сказали, що нас почули. Будемо бачити, що буде робитися далі".

Експерт додає: "Саме через те, що ринок зовсім неврегульований, через те, що таксист, який несе всі витрати щодо свого бізнесу, але не має жодного відношення до ціни, за яку він пропонує послугу, через те, що немає ніякого впливу на таксиста, – ми маємо той безлад, який є сьогодні. Новий законопроєкт ніяким чином це не впорядковує. Він  просто фіксує ту ситуацію, яка є на ринку – не більше, не менше.

Таксист має бути відповідальним перед клієнтом, перш за все. Через те, що таксист сьогодні не впливає на ціни, він має працювати 16+ годин. Це вбиває його, машину та пасажира. Так далі бути не може".

Василь Попик заявляє, що профспілка вимагає: перше – механізм впливу на ціноутворення; друге – професіоналізацію. Щоб таксисти, які возять людей, були кимось контрольовані, треба зробити елемент допуску таксиста до ринку, аби він також чітко розумів свою відповідальність у різних випадках.

"На сьогодні у нас серйозний перекос в ринку таксі. У Києві все по європейським цінам, крім таксі. Міжнародне економічне обґрунтування тарифу на таксі – один кілометр має коштувати приблизно стільки скільки коштує літр палива. Зрозуміло, що по таким тарифам не буде клієнтів. Але починати з чогось необхідно вже".

Яніка Мерило зауважує, що дискусія навколо законопроєкту триває і це добре. Адже він ще буде доопрацьовуватися у міністерстві відповідно до пропозицій й лише після цього виноситися на розгляд Верховної Ради.

"Зараз мета – з’єднати різні бачення і класичного таксі, і таксі нового формату, та зрозуміти, де ця золота середина, щоб ринку таксі  можна було все ж таки вийти з тіні. Бо, будьмо чесні, сьогодні є моменти, де не все контрольоване в доброму сенсі. Має бути розуміння, скільки перевізників, чи вони дотримуються вимог якості, чи в безпеці пасажири. Цей законопроєкт мав би створити умови, які допомогли би вивести з тіні як класичних надавачів послуг, так і нові мобільні платформи, бо останній раз законодавство мінялося 15 років тому, а тоді ж їх ще не було", – коментує Яніка Мерило.

Фото: УНІАН

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Обов'язково контракт і виключно за згодою", – Шуляк про мобілізацію засуджених
"З початку березня ціни на пальне зросли на 50 копійок за літр" — Косянчук
100 тисяч мобілізованих за пів року, відкриті реєстри для ТЦК і резерв 50+ ― Нарожний про законопроєкт №10449
"Більше ризиків, ніж можливостей" — Європейська Бізнес Асоціація про законопроєкт щодо мобілізації
"Законопроєкт має бути справедливий". Данілов про мобілізацію