Володимир Казарін про те, як вступають до ВНЗ абітурієнти з окупованих територій

Володимир Казарін про те, як вступають до ВНЗ абітурієнти з окупованих територій

Чому вступна кампанія у переміщених з окупованих територій вузах триває майже п’ять місяців, чи варто в умовах недобору у вищих навчальних закладах проводити ЗНО та чому студенти з Криму не повертаються потім додому Українському радіо розповів ректор Таврійського національного університету імені Володимира Вернадського Володимир Казарін.

0:00 0:00
10
1x

"У  всіх вузах України вступна кампанія починається: закінчився прийом документів, за результатами ЗНО будуть розглядатися документи. Наш університет почав вступну кампанію 9 червня, а закінчиться вона в таких вузах, як наш, 23 жовтня. Це пов'язано з тим, що у літній період дітям з окупованих територій доволі важко перетинати адміністративний кордон, який Росія називає державним. Їх на підставі різних причин намагаються не пустити сюди, розуміючи, що великими кількостями влітку в Україну їдуть для того, щоб вступати у вищі навчальні заклади. Тому потрібен довгий період, аби зробити одну спробу, через кілька тижнів  наступну", – розповів Володимир Казарін. 

Ректор Таврійського університету розповів, що програма вступу у вузи без ЗНО для абітурієнтів з окупованих територій працює вже п'ять років: її розробляли, коли міністрами освіти були Сергій Квіт, а потім – Лілія Гриневич: "Програма поширювалась на 18 університетів, переміщених з окупованих територій плюс кілька потужних університетів, аби можна було вступати ще й туди. Проте щороку з окупованих територій вступає десь 2,5-3,5 тисячі дітей і цих 20-ти з чимось університетів вистачало для того, щоб всіх їх прийняти. Зараз теоретично всі університети входять в цю програму". 

Володимир Казарін також зазначив, що вступники після завершення українських вузів не повертаються на Донбас або до окупованого Криму, бо там немає де працювати: "Росія спокійно бере українські дипломи, ті, хто керують зараз Кримом – Аксьонови, Константінови – у них всіх українські дипломи і це не стало перепоною для їхніх посад. Але там немає що робити, адже там тотальний контроль людей з Москви". 

"В Україні значно більший ринок для того, щоб вони могли працевлаштуватись. Україна дає випускникам також можливість знайти себе й за кордоном", – пояснив ректор Таврійського університету. 

Також на думку Володимира Казаріна в час тотального недобору абітурієнтів недоцільно проводити ЗНО: "ЗНО – абсолютно потрібний інструмент, коли в нас були конкурси 15-20 людей на місце. Адже тоді буйним цвітом розквітає корупція: батьки шукають будь-які шляхи, аби дитина стала студентом. Тоді введення ЗНО допомагало дитині з села і з міста бути в рівних умовах. Але сьогодні, коли в нас всюди недобори, будувати дамбу на місці вчорашньої річки, а сьогодні – джерельця, недоречно. В Польщі наших випускників приймають не лише без ЗНО, але й без екзаменів, їх беруть за співбесідою". 

ФОТО: pixabay