Кулеба: ми використовуємо всі дипломатичні ресурси, щоб звільнити Марківа

Кулеба: ми використовуємо всі дипломатичні ресурси, щоб звільнити Марківа

Справа Віталія Марківа є серйозним подразником для україно-італійських відносин, говорить міністр МЗС Дмитро Кулеба. В ефірі Українського радіо він назвав цю справу "великою політикою" і запевнив, що Україна на високому рівні робить все можливе, щоб засуджений в Італії нацгвардієць опинився на волі.

0:00 0:00
10
1x

"Справа Марківа перебуває під особистим контролем президента Зеленського. І щоразу, коли він спілкується зі своїм італійським колегою, порушує це питання. Я контролюю цю справу, Міністр внутрішніх справ теж долучений, оскільки Марків є нацгвардійцем. Для нас є неприпустимим, щоб він на багато років опинився у італійській в'язниці, за злочин, якого він не вчиняв", – наголошує Дмитро Кулеба.

"Ми використовуємо всі дипломатичні ресурси для того, щоб витягнути Марківа з в’язниці. І ми не зупинимося до тих пір, поки ми його звідти не витягнемо". Це стосується й інших громадян України, які несправедливо засуджені за кордоном, додав Міністр.

Юридично, наявність італійського громадянства у Марківа створює перешкоди для роботи захисту, каже Кулеба. "Отримавши громадянство в Італії, він не міг передбачити, що життя складатиметься таким чином, але скільки б паспортів не було у Віталія Марків, він для нас лишається і буде громадянином України".

"Справа Марківа" – це серйозний подразник для україно-італійських відносин, визнає міністр. "Тут же питання не просто, що він за якийсь кримінальний злочин потрапив. А це – питання російської агресії проти України, це питання справедливості і питання об’єктивного встановлення фактів. Ми не можемо дозволити, щоб з якого штучного набору свідчень робилися висновки, на підставі яких українських громадян кидають за грати за те, чого вони захищали свою країну від російської агресії".

Нагадаємо, розгляд оскарження вироку по справі нацгвардійця Віталія Марківа через пандемію COVID-19 відклали на осінь. Апеляційний процес почнеться 29 вересня, засідання призначене на 1 жовтня.

У клопотанні захист просить виправдати Віталія Марківа через відсутність доказів його причетності до трагічного інциденту, що стався 24 травня 2014 року на Донеччині неподалік Слов’янська, під час яких загинули італійський фоторепортер Андреа Роккеллі та його російський перекладач Андрій Миронов.

Нагадаємо, українець Ігор Марків засуджений в Італії на 24 роки ув’язнення.

фото - УНІАН