До колективного імунітету нам ще дуже далеко – Федір Лапій про другу хвилю коронавірусу

До колективного імунітету нам ще дуже далеко – Федір Лапій про другу хвилю коронавірусу

Про те, чому багато людей не вірять в існування COVID-19, стійкість імунітету та коли чекати на вакцину від коронавірусу в ефірі Українського радіо розповідає лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

0:00 0:00
10
1x

В Україні за добу зафіксували два "коронавірусні антирекорди". Станом на 14 серпня лабораторно підтверджено 1732 нових випадків коронавірусної інфекції, 19 людей померло. "Кількість хворих зростатиме і надалі, оскільки попереду осінь, але це не означає, що є привід для паніки. Потрібно й надалі дотримуватися правил – тримати дистанцію, носити маску у людних місцях і не забувати, що руки мають бути чистими. Ці три основні правила стосуються не лише збудника COVID-19, а й багатьох інших інфекцій, які так само нікуди не зникають. Багато людей не вірять в існування COVID-19. Така ситуація є до прикладу з кором, який багато людей не сприймає як серйозне захворювання, рівень вакцинації проти якого різко знизився. Якщо ми зараз не візьмемося за голову і не прийдемо на вакцинацію проти кору та дифтерії, то взимку нас очікує ще й спалах цих інфекцій",  застерігає Федір Лапій.

 

На питання, яка хвиля коронавірусної інфекції є небезпечнішою інфекціоніст зазначає: "Очікується, що друга хвиля може мати більш трагічні наслідки. Під час першої хвилі незважаючи на те, що система охорони здоров’я багатьох країн не була готова, були певні перестраховки: призупинення транспортного сполучення, навчального процесу, населення було налякане. Зараз люди втрачають віру в те, що COVID-19 існує, оскільки багатьох людей ця інфекція не торкнулася з усіма трагічними наслідками. Відтак люди починають нехтувати правилами, яких дотримувалися весною 2020 року. більшість населення України ще не зустрілися з вірусом тому до так званого колективного імунітету нам ще дуже далеко. Крім того, попереду осінньо-зимовий період, який дасть про себе знати. Навряд чи будуть зачинятися великі розважальні центри, оскільки економіка вимагає, аби вони працювали".

Чи може людина повторно захворіти на COVID-19 пояснює Федір Лапій: "Поки що немає наукових підстав говорити про короткочасний імунітет. Більшість наукових даних свідчать, що імунітет триває. Вірус мутує, але ці мутації не настільки значні, аби говорити про втрату імунітету. Справді, наявність антитіл знижується з часом, але це не означає, що вакцина буде неефективна. Розробка вакцини дозволить нам сформувати без втрат життів колективний імунітет. Поява вакцини за оптимістичними прогнозами  з’явиться наприкінці 2020 року, а за реальними – у 2021 році".

Президент Росії заявив про реєстрацію першої вакцини від COVID-19 під назвою "Спутнік-5". Чому цьому рано радіти пояснює інфекціоніст: "Для того щоб використовувати той чи інший препарат, він повинен бути досліджений. Існують  доволі суворі умови щодо вакцин і всіх інших лікарський засобів. Перед реєстрацією вакцина повинна пройти три фази клінічних досліджень на людях. Перша і друга фаза – це обмежена кількість людей – до кількох сотень. У цих фазах вивчається питання частих побічних реакцій, як відповідає імунна система, підбираються дози вакцини. Проте ані перша, ані друга фаза не вказують на її ефективність. Лише під час третьої фази вивчається ефективність вакцини, тобто від чого і якою мірою захищає вакцина. Тут потрібні тисячі добровольців і час, який не вичерпується одним місяцем для того, щоб встановити чи вакцина працює. Це визначається різницею захворілих між вакцинованими і невакцинованими людьми. Відтак росіяни не проводили третю фазу, тобто порушили процедуру.  Це вже є нехтування тими принципами, які є на сьогодні у світі щодо досліджень і подальшої реєстрації вакцин".

На фото Федір Лапій