Важливо, щоб позиція Києва, Варшави і Вільнюса була скоординована – Роман Безсмертний про протистояння в Білорусі

Важливо, щоб позиція Києва, Варшави і Вільнюса була скоординована – Роман Безсмертний про протистояння в Білорусі

Позицію України щодо подій в Білорусі та перспективи Мінського процесу в умовах політичної кризи в ефірі Українського радіо коментує дипломат, посол України в Білорусі 2010-2011рр, представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи у 2015-2016 та 2019 рр, Роман Безсмертний.

0:00 0:00
10
1x

Три дні в Білорусі тривають масові протести, пов’язані з президентськими виборами в країні. Президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці у Фейсбуці висловив занепокоєння ситуацією в сусідній державні та закликав білорусів утриматися від насильства. Разом з тим очільник держави не висловився щодо визнання чи невизнання виборів у Білорусі легітимними. Роман Безсмертний вважає, що в даній ситуації Україна має діяти рішуче і консолідувати свої дії з учасниками Люблінського трикутника. "Не привітання Лукашенка з обранням, яке зробили лише президент Росії Володимир Путін і лідер Китаю Сі Цзіньпін   вже означає, що Україна не визнає результатів виборів. На разі доля Білорусі залежить зокрема і від позиції України. Паралельно із політичними заявами потрібно робити деякі кроки, оскільки ситуація в Білорусі буде загострюватися. Україна має ініціювати розгляд  питання в Раді Безпеки ООН та ОБСЄ. Такі ж кроки слід здійснювати і в інституціях Євросоюзу. Дуже важливо, щоб позиція Києва, Варшави і Вільнюса була скоординована. Вже зараз існує протистояння між білорусами і білоруською владою. На стороні білоруської влади стоїть російський спецназ. Фактично управління цими військами перебрав на себе Кремль. При такій ситуації загострення наростатиме. Необхідно розширювати санкційну політику проти білоруських чиновників, які беруть участь в побитті людей, а також  проти Росії, яка ввела свої війська на територію сусідньої держави. Такі дії убезпечать Україну від наступної небезпеки, адже у випадку анексії Білорусі Кремль створить тисячокілометровий фронт небезпеки для України з півночі. Крім того, парламенту слід дати політичну оцінку подіям у Білорусі, а уряду приготуватися до того, щоб зняти обмеження на притік політичних біженців та відкрити робочі місця для білорусів. Такі заяви вже зробили поляки і литовці. Ми в цьому відношенні відстаємо. Потрібно бути активнішими і координувати свої дії задля зупинки ескалації ситуації в Білорусі", – зазначає експерт.

Лідерка об’єднаної опозиції Білорусі Світлана Тіхановська залишила країну в момент гострих протистоянь і виїхала до Литви. Хто очолить протестний рух замість неї та чи не скористаються цим проросійські сили розмірковує Роман Безсмертний: "Політичний процес виборів у Білорусі і нинішні протести роз’єднані. Їх абсолютно нічого не пов’язує. Якщо уважно стежити за технологією протестних рухів, то їх координація задається внутрішнім штабом, який веде цю роботу через сучасні комунікаційні системи. При чому ці комунікаційні системи не можна заблокувати. Вони мають локальний характер і постійно змінюють системи кодування. Очевидно, що лідери в цьому процесі є, але вони не оприлюднюють їх задля їхньої ж безпеки".

На питання, як події в Білорусі можуть вплинути на Мінський процес експерт зазначає: "Робота Тристоронньої контактної групи з початком коронавірусної кризи перейшла в онлайн режим. Крім того, засідання ТТГ можуть проводитися в інших населених пунктах, оскільки вони не прив’язані до Мінська, як обов’язкової території проведення".

На фото Роман Безсмертний Радіо Свобода