Тюрми на продаж: куди підуть вилучені гроші та як це вплине на безпеку суспільства?

Тюрми на продаж: куди підуть вилучені гроші та як це вплине на безпеку суспільства?

6-го серпня міністр юстиції Денис Малюська заявив про продаж тюрем. Будівлі втратять своє цільове призначення, а вилучені з продажів гроші підуть частково на будівництво нових закладів позбавлення волі, частково в держбюджет. Таке рішення викликало активне обговорення серед фахівців галузі, адже Мін’юст не надав, на їх думку, головне — розрахунків. По чім посадовці планують продавати будівлі виправних закладів, чи вистачить цих коштів на задумане і не становитиме такий “великий розпродаж” небезпеку для суспільства, в ефірі Українського радіо обговорювали міністр юстиції Денис Малюська та експерт з питань пенітенціарної системи Дмитро Ягунов.

Денис Малюська розповідає, що Мін'юст готує декілька хвиль продажів в’язниць: "Перша хвиля — це установи, які вже заморожені. Відповідно, вони не використовуються кілька років, єдиний ефект від них — це витрати бюджетних коштів, тому що на кожну установу витрачається близько 10 — 12 мільйонів на рік, хоча вона поступово руйнується. Така мережа буде продана протягом наступного року-двох".

 Більша частина виручених від першої хвилі продажу коштів піде на будівництво нових слідчих ізоляторів, які будуть розташовані в промисловій частині або за межами великих міст, планує міністр.

Наступні дві хвилі стосуватимуться безпосередньо місць позбавлення волі: "Під час другої хвилі продажів будуть звільнені слідчі ізолятори, які знаходяться в центрах міст. Це буде стосуватися Одеси, Львова, частково Києва. Третя хвиля — це вже, власне, колонії ,установи виконання покарань, розташовані по всій Україні". Останнє відбудеться не раніше, ніж за вісім років, уточнює міністр, коли вже будуть побудовані та введені в експлуатацію нові СІЗО.

Експерт з питань пенітенціарної системи Дмитро Ягунов називає рішення про продаж занадто швидким. "Суспільство, науковці, експертна спільнота абсолютно не забезпечені будь-якою інформацією щодо такої політики, якщо взагалі це можна назвати політикою, — говорить він, — хотілося би наголосити на тому, що закон, на якому дуже наголошує Міністерство юстиції щодо продажу об’єктів пенітенціарної системи, і за цей рахунок начебто покращення стану установ пенітенціарної системи, був знятий взагалі з порядку денного як такий, що не містить обгрунтування".

Експерт Дмитро Ягунов, фото - Facebook

Тобто, зазначає експерт, міністерство не надало детальних розрахунків, і це викликає критику з огляду на дуже важливу проблематику для України. "На заході побудувати невелике СІЗО, це — десь половина Лук’янівського слідчого ізолятора за площею, коштує приблизно 300-400 мільйонів фунтів або євро. Чи можна буде побудувати нове СІЗО за межами міста — це велике питання. І міністр юстиції мав це довести, надаючи прозорі детальні розрахунки. Мін’юст як і попередня команда приховує цю інформацію, і насичує суспільство гаслами та деклараціями", — каже Ягунов.

Денис Малюська, в свою чергу, запевняє, що приховувати їм від експертів та суспільства нічого, навпаки, міністерство зацікавлене в максимальній прозорості питання, бо це приверне багато інвесторів і забезпечить найбільшу ціну продажу. "З приводу цифр, — каже Денис Малюська, — їх немає і бути не може, тому що результат покаже аукціон. І ціна надходжень буде визначена відкритим електронним аукціоном на "Prozoro. Продажі". Зараз оцінщики встановлюють балансову вартість, за кілька тижнів вона стане відомою. Тоді ж ми знатимемо і майбутній розподіл коштів між нами і державним бюджетом". Як приклад, він наводить історію з продажем будівлі готелю "Дніпро", який відбувся за ціною, вищою вп’ятеро від стартової.

Також міністр додав, що, готуючи об’єкти до продажу, вони роблять акцент саме на земельних ділянках та їхньому приєднанні до мереж  тому, що може привабити інвесторів. "Ми не описуємо будівлі, а, навпаки, виходимо з позицією, що ми розуміємо, що будівлі призначені під знесення", — зазначає він.

Міністр юстиції Денис Малюська, фото - Facebook

Щодо вартості нового будівництва, зараз проводять тендери на закупівлю послуг проєктних організацій, каже він. "Як тільки буде готовий проєкт нових в’язниць, власне, і кошторис його, ми теж його опублікуємо, розповімо, скільки це буде коштувати", — наголосив Малюська.

Експерт із питань пенітенціарної системи Дмитро Ягунов наостанок підняв ще одне питання, яке турбує фахівців: мін’юст, починаючи великий розпродаж, не врахував ні питання безпеки суспільства, ні те, які в’язниці будуть потрібні на майбутнє. "У нас немає жодної оцінки, який у нас рівень злочинності. Потрібна чітка позиція мінюсту, МВС та Нацполіції щодо цього. Якщо говорити про європейські та світові показники, то злочинність зростає".

Міністр Денис Малюська говорить, якщо продати те, що є, у тюрмах залишиться вдвічі більше місць від потреби. До того ж, у міністерства зараз інше бачення цілої системи виконання покарань. "Кількість тюрем треба поступово зменшувати, тому що зараз за гратами перебуває велика кількість людей, які там не мають знаходитися. І це не робить життя безпечнішим, а, навпаки, збільшує небезпеку. Якщо ми візьмемо простого злочинця, який щось повторно украв, і запроторимо його до в’язниці на 5 років, звідти вийде вже грабіжник із вмонтованою у нього кримінальною субкультурою".

До того ж, каже він, за неналежне утримання осіб в місцях позбавлення волі держава сплачує величезні компенсації за рішеннями Європейського суду з прав людини. "Загальна група порушень — скоро у нас виплати дійдуть до 1 мільйона євро. І це нонсенс, за ці кошти ми могли б істотно поліпшити умови в’язнів", — вважає міністр.

Денис Малюська вважає, що безпека суспільства не полягає у тому, щоб людей масово запроторювати до в’язниць. "Це американський підхід, і там не зменшується рівень злочинності. А є принципово інший підхід — північноєвропейський, де в’язні спрямовані на ресоціалізацію", — зазначив він.

ДУ "Південна виправна колонія (№ 51)", м. Одеса - наступний "лот", фото - facebook.com/minjust.official