Штучне "сонце", людство та величезні гроші. Український фізик розповів, чи зробить революцію в енергетиці термоядерний реактор, який збирають у Франції

Штучне "сонце", людство та величезні гроші.  Український фізик розповів, чи зробить революцію в енергетиці термоядерний реактор, який збирають у Франції

У французькому центрі атомної енергетики офіційно стартувала збірка найбільшого в світі експериментального термоядерного реактора ITER. Це спільний проєкт 35-ти країн. Як пояснюють науковці, цей проєкт застосовуватиме екологічно безпечнішу технологію ядерного синтезу. Вона забезпечує вивільнення енергії, але при цьому практичну відсутність радіації. До того ж, при успішному його запуску, людство зможе відмовитися від таких джерел енергії як кам’яне вугілля та нафти. Про довгу історію реактора, його масштабність та ймовірність практичного застосування для людства, в ефірі Українського радіо розповів професор, доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри математики та теоретичної радіофізики, факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем Київського Національного Університету ім. Т.Шевченка Володимир Висоцький.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

28 липня на півдні Франції вчені приступили до складання міжнародного експериментального токамака ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), який повинен довести на практиці життєздатність концепції комерційного термоядерного реактора, здатного виділяти більше енергії, ніж витрачати. В офіційній церемонії початку збірки ITER 28 липня, яка транслювалася в YouTube (через пандемію коронавірусу організатори вдалися до онлайн формату ), взяли участь президент Франції Еммануель Макрон і перші особи країн-партнерів ITER.

"З термоядерним синтезом ядерна енергетика може стати надією майбутнього", – заявив французький президент. Він зазначив, що реалізація проєкта може дати людству джерело енергії, виробництво якої не забруднює навколишнього середовища.

"Про цей термоядерний реактор можна вже писати історії", – вважає професор Висоцький.

"Проєкт розпочався в 2005 році. Потім його переносили на різні терміни. То його вартість була 5 мільярдів євро. На сьогодні вже планова вартість – 19-ть мільярдів. Спочатку, його планували ввести в 20-му році, потім – відтерміновували. Зараз, нібито планують перенести на 25-й рік, чи то рік закінчення будівництва, а ввід в експлуатацію в 2035 році".

Науковець розповідає, що це дуже цікавий проєкт для дослідників, але, з точки зору практичного результату – "дуже красива мильна бульбашка": "Уявіть собі, оцей "монстр", який будується з 2007 року, і будуть будувати фактично до 30-го року, уявіть його вартість. Так, зорі світять завдяки таким же термоядерним процессам, – але в чому відмінність? Тому що на Сонці це все відбувається автоматично, там є сила гравітації, яка все там стискає, і зігріває, і утримує і все забезпечує. А на Землі ми хочемо створити маленьке Сонце, але без гравітації. Тобто, нам треба оту розпечену плазму (а там температура близько 100 мільйонів градусів) утримувати досить довгий час. То така імпульсна робота – 400 секунд він працює, а потім все припиняється, потім знову запускається. Там тільки 75 мегават буде витрачатися на оці короткочасні запуски і 500 мегават в 2035 році буде отримано".

Професор Висоцький вважає, що у проєкта дуже сумнівні показники щодо забезпечення електроенергією усієї Європи і всього світу: "Сам принцип отримання термоядерного синтезу дуже красивий – бомба вибухає, Сонце світить, тобто, принцип працює, але, поки що дуже важко уявити, як це організувати практично. Уявіть собі – сто мільйонів градусів температура, тиск – мільйон атмосфер… Оцю розпечену плазму треба утримувати під контролем досить довго – 400 секунд. Це мають робити надзвичайно сильні магнітні поля. Там – колосальні системи. Тисячі тонн – тільки одні магнітні катушки".

Професор Володимир Висоцький

Усі країни Європи приймають участь у реалізації цього проєкту. "Там, дуже цікаве фінансування, знає Володимир Висоцький, – кожні два роки, вони збираються і вирішують – чи будуть продовжувати чи не будуть продовжувати. Перед їх зборами в світі проводиться досить потужна інформаційна компанія, усі інші способи отримання енергії намагаються принизити. І все це робиться для того, щоби ці делегати проголосували за наступні фінансові вкладення у цей проект. Насправді не тільки я, але і багато інших фахівців вже зрозуміли – швидкого вирішення енергетичної проблеми Світу не буде".

Цей принцип утримання енергії магнітними автоматами, – знає науковець, – вже 4 чи 5 покоління: "Розробки з цього питання починалися з середини 50-х років. Це були секретні проекти. Андрій Сахаров вперше на конференції розкрив, здається в Англії, це був великий бунт, і всі країни пропонували: "давайте об’єднаймося і розвяжемо цю проблему". А потім бралися до цієї проблеми і починали розуміти… Якщо узяти перше покоління, покоління, це – фактично його розмір, це був приблизно метр його. Узяли, порахували і кажуть: "не вигідно буде". І кожне наступне покоління – збільшують розмір і років на 10-ть більше будується. І ось добудувалися до нинішнього покоління – величезна будівлся, що навіть страшно уявити. І я чомусь впевнений, що і після цього знову скажуть: "давайте ще збільшимо в десять разів, тоді буде енергетична вигідність…"

Нині, каже доктор фізико-математичних наук, усі країни будують і працюють в цьому напрямку. "Але жодна з них ще не побудувала реактор, який би видобував – електроенергії більше, аніж витрачав".

фото - iter.org