"Нас намагаються приспати": Дмитро Снєгирьов про чергове всеосяжне "перемир’я" на Донбасі

"Нас намагаються приспати": Дмитро Снєгирьов про чергове всеосяжне "перемир’я" на Донбасі

22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи було прийняте рішення, що з першої хвилини понеділка 27 липня на Донбасі має дотримуватися режим повного і всеосяжного припинення вогню. Сторони на засідання ТКГ за посередництва ОБСЄ домовилися про застосування заходів щодо режиму припинення вогню до повного врегулювання конфлікту. Детальніше про це розповідає співголова громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгирьов.

0:00 0:00
10
1x

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що Україна наполягатиме на деталізації механізмів контролю над дотриманням режиму припинення вогню на Донбасі, як і на деталізації інших пунктів Мінських угод.

Спецпредставниця голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ Хайді Ґрау уточнила деталі домовленостей щодо припинення вогню на Донбасі. Ґрау повідомляє, що будуть заборонені, зокрема, наступальні та розвідувально-диверсійні дії, а також використання будь-яких видів літальних апаратів сторін, застосування вогню, включаючи снайперський, розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їх околицях.

Дмитро  Снєгирьов зауважує: "Були неодноразові спроби встановити всеохоплююче перемир’я, але жодним чином вони не виконувалися саме стороною бойовиків, мається на увазі незаконними збройними формуваннями ЛНР та ДНР. В мене великий скепсис щодо і цього перемир’я хоча би тому, що 22 числа місія ОБСЄ зафіксувала переміщення військової техніки, вантажних автомобілів, які перетинали умовну лінію розмежування російсько-українського кордону як у напрямку України, так і у зворотному напрямку РФ.

Я поясню, що відбувається. В 20-х числах на окупованих територіях, зокрема Луганської області, відбувалася планова ротація саме російських підрозділів збройних сил РФ. Якщо напередодні "перемир’я" на територію України заїжджають чергові так звані відпускники, то у мене виникають великі сумніви щодо можливості "перемир’я". Головне, чи будуть виконувати його не тільки учасники незаконних збройних формувань так званого першого і другого армійського корпусу, а, у першу чергу, збройні сили РФ, які базуються на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Основне, що мене у цьому "перемир’ї" бентежить, що відплатний вогонь ЗСУ можуть відкривати лише за узгодженням з місією ОБСЄ. Тобто спочатку має бути наказ відповідний від керівництва ЗСУ на відкриття відплатного вогню, цей наказ має бути узгоджений чи то поінформований із спостережною місією ОБСЄ. Яким чином? Якщо розвідувально-диверсійна група, а це основний зараз компонент цієї війни, заходить безпосередньо на наші позиції, чи встигне керівництво ЗСУ поінформувати ОБСЄ про те, що на позиціях ЗСУ відбуваються безпосередні боєзіткнення.

Дивним чином, місія ОБСЄ лише за два дні підтверджує інформацію про переміщення важкої оборонної техніки з території РФ на територію України. Останній такий випадок був зафіксований в перших числах червня, коли громадська організація "Права справа" зафіксувала колону важкої бронетехніки, яка пересувалася з території країни окупанта на територію окупованих районів Луганської області. Ми тоді повідомили номенклатуру техніки, її місця базування і лише за 2 дні місія ОБСЄ дала свою інформацію, що вони дійсно підтверджують характер переміщення, місце базування і номенклатуру. Чому їй знадобилося два дні, хоча для розшифровки даних безпілотника потрібно максимум 10 годин?

Якби ми не зафіксували цю техніку, чи повідомила місія ОБСЄ про кричущі порушення з боку РФ? Нагадаю, тоді вдалося зафіксувати батальйонно-тактичну групу. Запитань до місії ОБСЄ більш ніж достатньо. Щонайменше чотири аналогічні випадки було підтверджені протягом року".

Експерт заявляє, що зараз основні втрати збройних сил України відбуваються внаслідок снайперського вогню, а проконтролювати діяльність снайперських пар на лінії розмежування практично неможливо.

"Наразі з 239 спостерігачів місії ОБСЄ лише 23 особи задіяні на окупованій території. Бойовики фактично не допускають місію ОБСЄ, пояснюючи це спалахом коронавірусу. Лише 10% від особового складу місії зараз моніторять ситуацію на окупованій території. То яким чином місія ОБСЄ проконтролює переміщення, накопичення та можливе використання забороненої зброї?", – додає Дмитро  Снєгирьов.

Експерт вважає, що 23 особи – це вкрай недостатньо на таку територію, а із забороною літальних апаратів ЗСУ не буде звідки брати інформацію про переміщення військової техніки бойовиків.

"Чи не складається у вас враження, що нас намагаються приспати? І відповідно, цими заборонами завуалювати і переміщення, і, можливо, ескалацію, та позбавити єдиного оперативного джерела інформації, яке би дозволяло ЗСУ чітко і головне швидко реагувати на зовнішні виклики".

Дмитро  Снєгирьов зауважує, його здивувало, що, на відміну від інших аналогічних припинень вогню, цьому передбачено введення дисциплінарних заходів, покарання щодо порушників.

"Подібний інструктаж щодо притягнення до дисциплінарної, а, можливо, й кримінальної відповідальності фактично в’яже руки українським захисникам. Мотивація стріляти у відповідь, коли заходить розвідувально-диверсійна група на твої позиції, буде відсутня абсолютно. Подібні методи призведуть до збільшення кількості загиблих серед захисників України і до певної деморалізації особового складу", – вважає експерт.

Фото – УНІАН