Теракт у Луцьку: безпекові та політичні наслідки

Теракт у Луцьку: безпекові та політичні наслідки

Україна оговтується після вчорашнього захоплення озброєним чоловіком автобуса з 13-ма заручниками. Соцмережі та експерти активно обговорюють дії правоохоронців та топ-керівництва держави під час цієї надзвичайної ситуації. Українське радіо також попросило прокоментувати полковника запасу контррозвідки Олега Старікова як вплине вчорашній теракт на подальшу роботу правоохоронців та силовиків, довіру до них суспільства. А директор Інституту соціально-політичного проектування Андрій Миселюк в ефірі прогнозував, до яких суспільно-політичних наслідків може призвести вчорашня подія.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Полковник запасу контррозвідки Олег Старіков говорить, що на початку, щойно з’явилися новини про захоплення автобуса в Луцьку, його пригнічувала робота правоохоронної системи: "З 2014-го року нам розповідають, що ми створили жорстку систему, ми проводимо антитерористичні навчання, привели сектор безпеки до найвищого ступеню боєздатності. В результаті, коли о 9-ій ранку все відбулося, лише о другій годині, після прильоту міністра МВС почали виконувати ті заходи, які мають бути закладені в плані дій з реагування на такі дії".

Кінцевий результат, вважає полковник, дуже позитивний. "Головне, що перемовник був обраний правильно і він досяг своєї мети. Тому що в такому виді діяльності є організаційні, правові, оперативні заходи. І найголовніше, хто буде вести переговори. Обрали людину, яка встановила з терористом довірчі стосунки. Я вважаю, що президент Зеленський зробив правильно, тому що мета досягнута, люди звільнені. Тепер уже правова система буде вирішувати всі питання, пов’язані з притягненням до відповідальності. Але, головне, щоб після усього цього зібралася РНБО, на якій розібрали всі помилки, які я назвав. Щоб більше такого не відбувалося".

Також полковник запасу не вірить у конспірологічні теорії. "Я бачу, що це все було справжнє, неадекватні вимоги й дії. Чому від початку діяли так? Тому, що озброєний чоловік спочатку поводився жорстко, стріляв у переговорника. Коли створили психологічний портрет, з’ясували, що ця людина ідейна. А ідейні люди підуть на найстрашніші речі для досягнення своєї мети. Тоді переговорник установив із ним контакт, і вони за півгодини все вирішили, він вийшов, піднявши руки. Проведення операції на початку було провальним, а на заключному етапі все було добре".

Андрій Миселюк, директор Інституту стратегічних досліджень говорить, що підтримка безпеки з боку держави — це є одна з найбільш ключових вимог суспільства. "Якщо ця влада декларує, що вона приходить до влади і бере все під контроль, але не може гарантувати безпеку, це закономірно призведе до того, що суспільство поставить питання, чи справляється влада зі своїми обов’язками".

Досить довго президент мав високий рівень довіри, каже експерт, але епідемія коронавірусу пришвидшила процес, і рейтинг пішов униз. "У суспільства є дуже великий запит на якісну еліту, суспільство очікує, що прийдуть нові люди, які запропонують нові технології керівництва. Зеленский виконав запит людей на те, щоб прийшли нові обличчя. Але, вони не професіонали. Нові, цікаві, гарно "відосики" знімають, гарно говорять, але не можуть запропонувати свіжих ідей".

Щодо того, чи використає команда Зеленського його вчинок у вчорашній ситуації з утриманням заручників, Миселюк прогнозує, що так. "Вони будуть наголошувати на тому, що президент обрав правильну тактику. Дивіденди будуть, але суттєво це на рейтинг Зеленського не вплине. Прихильники Зеленського поставлять це в плюс йому, критики скажуть, що це не він зробив, що він пішов на вимоги терориста. В кінцевому випадку маємо те, що він поговорив, і людей відпустили. Але, ця подія дуже швидко закриється іншими, адже, процитую Ілона Маска, який прокоментував новину про теракт у Луцьку : "Just another day in 2020" — "Ще один день 2020-го року".

Фото: МВС