Україна очолила антирейтинг рівня злочинності в Європі. Юрист Борис Малишев пояснює, чи варто довіряти цьому дослідженню

Україна очолила антирейтинг рівня злочинності в Європі. Юрист Борис Малишев пояснює, чи варто довіряти цьому дослідженню

Україну визначили найнебезпечнішою за рівнем злочинності серед країн Європи. Про це повідомляє сервіс Numbeo. Індекс злочинності в Україні, прорахований аналітиками, склав 48,8, що вище ніж у Швеції (47,43) і Франції (47,37), які займають друге і третє місця відповідно. Найбезпечнішими країнами Європи, згідно з рейтингом, є Словенія та Швейцарія, Австрія, Хорватія, а в десятку таких увійшла ще Білорусь. Рейтинг формувався на анкетах відвідувачів сайту. Чи варто довіряти таким даним, в ефірі Українського радіо розповів доктор юридичних наук Борис Малишев.

"Цьому рейтингу можна було б довіряти, якби не одна важлива обставина: цей рейтинг складено за відповідями відвідувачів сайту. Тобто, що це за відвідувачі, невідомо. Я сумніваюся, що українці брали участь у цьому опитуванні. Про рівень злочинності передусім можна говорити після опитування мешканців саме цієї країни. Якщо ми кажемо про соціологічний метод. Щодо цього опитування ,я думаю, що в ньому мало українців узяло участь. Це, скоріше за все, уявлення європейців про рівень злочинності в Україні. Деякі з них відвідували наш країну, але, в основному, керуються повідомленнями зі ЗМІ", — говорить експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев.

Тому, зазначає юрист, рейтинг не є об’єктивним. "На формування цього рейтингу вплинули наступні фактори: по-перше, всі знають ,що на сході України триває війна. Інші повідомлення в ЗМІ про великий незаконний обіг зброї, складну економічну ситуацію, яка призводить до росту рівня злочинності, неефективна робота правоохоронної системи й судів".

Такі дослідження, визнає експерт, хоч і не є коректними, але на імідж України вони впливають негативно.  "Хоча, якщо ми поруч зі Швецією, значить, не так все погано. Звісно, з точки зору рейтинга, а не з точки зору реальної ситуації. Плюс це має вплив і всередині країни, адже про цей рейтинг широко висвітлюють в ЗМІ. Адже, рейтинг підтверджує низький рівень довіри до поліції. У нас поки патрульна поліція демонструє високий рівень довіри, а от звичайна поліція — досить низький. І реформа не підвищила рівень довіри. І ці повідомлення, як катування у Кагарлицькому райвідділку, вони періодично спливають".

За словами Малишева, подібні дослідження проводять, але в експертному середовищі. "Один із основних методів визначення ефективності правоохоронних органів, це, наскільки пересічний громадянин безпечно почувається у своєму житті. Україна — найбільша країна в Європі. І рівень злочинності у Рівному, наприклад, може відрізнятися від рівня злочинності в Маріуполі".

Узагальнювати ситуацію — це не цілком коректна методика, вважає він. "Однак, якщо б ми мали б такий детальне дослідження, то Україна все одна була б з достатньо високим рівнем злочинності".

Фото - pixabay.com