Ідея дешевих кредитів та ідея неповернення старої іпотеки суперечать одна одній – Дмитро Боярчук про мораторій на стягнення майна

Ідея дешевих кредитів та ідея неповернення старої іпотеки суперечать одна одній – Дмитро Боярчук про мораторій на стягнення майна

Про залежність дешевих іпотечних кредитів від рівня інфляції та які небезпеки приховує в собі мораторій на стягнення майна за валютними кредитами в ефірі Українського радіо пояснює виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук.

15 липня фінансовий комітет Верховної ради підтримав законопроєкт Олександра Дубінського, який передбачає продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами до 2022 року. У Нацбанку заявили, що цей законопроєкт ставить під загрозу доступну іпотеку.

У чому суть проблеми із продовженням мораторію розповідає Дмитро Боярчук: "Це фактично соціалістичне рішення  полегшити життя для тих людей, хто взяв валютні кредити. Та якщо говорити про створення умов для більш доступних кредитів, то фактично ця ідея цьому суперечить. Кожен кредит – це фактично чийсь депозит. Банки не мають своїх грошей.   Сума кредитів, про які йдеться – це 29 мільярдів. Тобто одні люди вклали 29 мільярдів у депозити і зараз ці гроші зависли фактично у кредитах для інших людей. Банки як правило в такій ситуації, коли забороняють застосовувати заходи для стягнення, закладають це у ціну нових кредитів. Тому ініціатива Офісу президента зробити дешеві кредити не може бути втілена, адже  банк це комерційна структура, і втрати він перекладатиме на нових позичальників. Ідея дешевих кредитів та ідея неповернення старої іпотеки суперечать одна одній. Валютні кредити на іпотеку у ситуації мораторію банки скоріше за все не будуть роздавати. Сподіватися на скасування рішення щодо продовження мораторію не варто, адже воно дуже популярне, а наша поточна влада любить такі рішення, які добре впливають на рейтинг".

Інструмент вирішення квартирного питання, іпотека, в Україні майже не працює. Хоча у більшості розвинених країн вона активно використовується. Чому так склалося і що робити, щоб владнати це питання надалі пояснює експерт: "Одна із ключових причин, окрім зваженої монетарної політики – це захист прав кредитора. Коли кредитор пороздавав кредити і не може їх повернути через подібні ініціативи з мораторієм, зрозуміло, що ніхто цим займатися в масштабах країни не буде. Основою якісного росту зокрема кредитування є макрофінансова стабільність. Тобто це відсутність якихось збурень в економіці, досить спокійна і стабільна робота Центрального банку. Враховуючи те, що в нас досить часто відбуваються збурення, ці всі ризики закладаються  в ціну. Тому навіть 10% іпотека – це дуже багато. У світі вона близька до нуля. У Євросоюзі зараз взагалі від’ємна облікова ставка і там всіляко стимулюють людей брати кредити, для того, щоб підштовхувати економіку вгору. Друга причина високих відсотків за іпотечними кредитами – це ризик неповернення коштів, які також закладаються в цю ціну. З огляду на те, як хаотично розвиваються події в цій сфері сподіватися на позитивні зміни не варто. Якщо інфляція сягне 11%, що стимулюватиме девальваційні процеси, то банки не зможуть видавати кредити навіть під 10%. Тобто зі зростанням інфляції вартість кредитів також зростатиме".

На фото Дмитро Боярчук Agravery