Що означає для потенційного членства України в НАТО статус партнера розширених можливостей?

Що означає для потенційного членства України в НАТО статус партнера розширених можливостей?

12 червня 2020 року Україна увійшла до кола найближчих партнерів НАТО: Альянс надав нашій державі статус партнерства розміщених можливостей. Крім України такий статус мають Фінляндія, Швеція, Грузія, Австралія та Йорданія. Що дає Україні участь у програмі розширених можливостей НАТО та чи не є це партнерство заміною традиційного членства Українському радіо розповів голова представництва, директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Александер Вінніков.

0:00 0:00
10
1x

"Надання статусу партнера розширених можливостей свідчить про те, що держави Альянсу високо цінують значний внесок України в операції та місії під егідою НАТО. Це також демонструє відданість України принципам євроатлантичної безпеки. По-друге, партнер розширених можливостей – це ініціатива, спрямована на посилення оперативної сумісності держав партнерства із збройними силами НАТО. Зараз Україна приєдналася до клубу шести партнерів і кожен з них має індивідуальні відносини з НАТО на основі взаємної зацікавленості", – розповів Александер Вінніков. 

За словами директора Офісу зв'язку НАТО в Україні, наша держава в цьому статусі може скористатися спеціальними можливостями для підтримки такої співпраці: "Йдеться про розширений доступ до програм і навчань з оперативної сумісності, а також активніший обмін інформацією, зокрема, щодо набутого досвіду". 

"Статус партнера не впливає на рішення щодо членства країни в Альянсі: держави НАТО продовжують підтримувати зусилля України щодо реформування країни, в тому числі в секторі безпеки та оборони. Програма розширених можливостей не про реінтеграцію: НАТО дотримується свого рішення, ухваленого на Бухарестському саміті НАТО в 2008 році про те, що Україна та Грузія стануть членами Альянсу", – заявив Вінніков. 

Він наголосив, що план дій щодо членства є інтегральною частиною процесу приєднання до НАТО: "Тому пріоритетом для України має бути фокус на внутрішніх реформах. В нас є радники, які щоденно працюють з колегами в українських владних інституціях і на високому рівні є діалог". 

"Щоб стати членом НАТО, треба провести комплексні реформи у владі. Це охоплює й економічну сферу: для бізнесу дуже важливо, щоб у країні працювала судова влада і щоб інвестори були захищені", – пояснив Александер Вінніков.

Також, як розповів експерт, НАТО співпрацює з Міністерством оборони України за допомогою різних засобів: "Це включає і діалог між міністрами оборони держав НАТО з їхнім українським колегою, й неформальне спілкування. Нещодавно міністр Таран спілкувався з генсеком НАТО Столтенбергом по телефону. Також є спільна робоча група з питань реформи, яка регулярно розглядає важливі питання порядку денного реформи". 

"Ми чекаємо ухвалення стратегії національної безпеки України, яке було відкладено. Цей документ сформує стратегічну основу для подальшого проведення оборонної реформи", – зауважив Вінніков.

Наостанок директор Офісу зв’язку НАТО в Україні відзначив, що Україна сильно розвинулась в оборонній сфері за останні роки, проте попереду ще багато праці: "Україна пройшла дуже великий шлях з 2014 року у своїх збройних силах, особливо, що стосується тактичного рівня та рівня логістики й боєздатності. Проте стандарти НАТО полягають не лише в технічних характеристиках, але також й в стандартах керування та стандартах інституцій. Йдеться про цивільний контроль, нагляд за збройними силами та силами безпеки. В Україні багато роботи попереду, аби відповідати стандартам та кращим практикам держав-членів НАТО".

ФОТО: УНІАН