Друге вбивство Візантії: Айя-Софія стала мечеттю

Друге вбивство Візантії: Айя-Софія стала мечеттю

Які наслідки для Туреччини та всього релігійного світу матиме перетворення Святої Софії з музею на мечеть в ефірі Українського радіо розповідає директор Громадської організації "Центр релігійної безпеки" Дмитро Горєвой

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
Головна святиня православ'я стала мечеттю в 1453 році після падіння Константинополя – і залишалася нею 500 років, до 1934, коли Ататюрк в рамках світських реформ зробив її музеєм. Свята Софія вважається символом Стамбула. Щорічно її відвідують близько 4 мільйонів туристів. Днями турецький суд скасував рішення від 1934 року про перетворення собору на музей. За повернення собору статусу мечеті виступав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Які зсуви можуть статися в релігійному світі у зв’язку з цим пояснює Дмитро Горєвой: "Важко сказати, що це питання суто релігійне. Процес десекуляризації, тобто повернення релігійного чинника в публічну площину пов'язаний із політикою. Засновник Турецької республіки Мустафа Кемаль Ататюрк провадив активну секуляризацію і будував сучасну турецьку державу на підвалинах світськості, скасував інститут султанату, шаріатське право, титулування тощо. Ердоган намагається переглянути цю світську спадщину, повернути релігійний чинник у публічну і політичну сферу. Це вже не перший православний храм, який став мечеттю, потім музеєм і знову повернувся до статусу мечеті. Тому це не прецедент, але мабуть найгучніший випадок, адже Софія є найбільшим християнським храмом на території Туреччини. Це згортання секулярного порядку, який панував у 20 столітті, коли релігія була витіснена у сферу приватного. Зараз релігійний чинник дедалі більше місця займає в питаннях ідентичності країн, народів, націй. Туреччина такими діями Ердогана хоче перекреслити своє буття світської республіки і повернутися до своїх джерел, до такого неосманізму задля того, щоб бути лідером в ісламському світі і потіснити Іран та Саудівську Аравію".   
Голова Всесвітньої ради церков Іоанн Саук звернувся до президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з проханням переглянути рішення про позбавлення собору Святої Софії статусу музею. Чи можливо це, пояснює експерт: "Я не думаю що рішення може бути переглянуте. Для Ердогана це дуже важливий політичний акт.  Першу молитву буде проведено 28 липня в річницю підписання Лозаннського договору, який закріплює сучасну територію Туреччини і визнає її статус".
На питання, яка була реакція на це рішення Вселенського патріарха Дмитро Горєвой зазначає: "Варфоломій реагував протягом останніх років, коли тільки озвучувалися плани щодо зміни статусу собору. Він закликав цього не робити і наголошував, що це налаштує мільйони християн по всьому світу проти ісламу".
 
На фото Айя-Софія West News