Скасування чемпіонату України та інші новини гирьового спорту під час карантину

Скасування чемпіонату України та інші новини гирьового спорту під час карантину

Через посилення карантину у Запорізькій області не відбувся чемпіонат України з гирьового спорту в Токмаку. Про це та інші новини розповідає президент Федерації гирьового спорту України Юрій Щербина.

"Карантин позначився на всіх видах спорту, і гирьовий спорт не виняток. Але його особливість – невибагливість у тому, що можна займатися не обов’язково в залах, а навіть на кухні, – дала змогу спортсменам проводити тренування в індивідуальному режимі і навіть провести змагання в режимі онлайн завдяки ініціативі Михайла Олійника із Херсонщини. Були проведені такі змагання з напівмарафону – 30 хвилин спортсмени підіймали гирі. Вони залишилися задоволеними і, в принципі, змогли визначити свої сили, наскільки вони втратили чи не втратили свої результати. На жаль, не відбувся чемпіонат України з гирьового спорту в Токмаку, адже заявилися команди з дев’яти областей та змушені були здавати квитки", – ділиться Юрій Щербина.

Коли мав відбутися чемпіонат у Токмаку, були вже введені послаблення. Навіть відбувся турнір пам’яті Кожедуба у Харкові, присвячений його сторіччю. Втім, після послаблення, буквально за три дні до запланованого чемпіонату, пройшла сесія обласної ради Запорізької області, де прийняли рішення скасувати всі масові засоби. Юрій Щербин зауважує, що чемпіонат планують провести пізніше, але коли точно поки сказати не можуть. Також він додає, що ведуться перемовини із Грецією щодо проведення чемпіонату світу. Втім, прогнозувати щось складно.

Щодо ситуації із гирьовим спортом у світі експерт розповідає: "Приблизно так само як і у нас. У деяких місцях навіть гірше. В індивідуальному режимі тренуються спортсмени Австралії, Індії, трошки краще ситуація в Узбекистані – вони провели навіть чемпіонат Узбекистану в онлайн-режимі під егідою прем’єр-міністра. В Греції Федерація готова провести чемпіонат світу, але все залежить не тільки від неї".

Але є й хороші новини. Юрій розповідає: "Буквально позавчора Федерація з гирьового спорту України відмічала 90-річчя одного із перших майстрів із гирьового спорту України Базюченка Петра Максимовича, який продовжує і на цей час піднімати гирі та бере участь у змаганнях з важкої атлетики серед ветеранів".

"Петро Максимович – це людина з великої букви не лише у спорті. Він свого часу очолював Кучаківський птахозавод і був спонсором збірної команди з важкої атлетики. Ці дівчата-Скакуни міжнародні майстри спорту з важкої атлетики завдяки йому. Крім того, він створив ціле село, газифікував його, зробив дороги ще за радянських часів. Дуже захоплений гирями та штангою. У нього такий мікрозальчик вдома і він тренується. Змагання відмінили, а він також хотів взяти участь, кажучи, що хотів би закінчувати свій спортивний шлях з того, з чого починав. Ще в 1975 році він отримав звання майстра спорту України і на той час цей вид спорту був визнаний як національний. Сьогодні його режим тренування: день – на городі, день – тренування", – розповів Щербина.

Фото: УНІАН