"Почнемо з топ-посадовців"— заступник голови НАЗК Сухоставець розповів про моніторинг способу життя чиновників

"Почнемо з топ-посадовців"— заступник голови НАЗК Сухоставець  розповів про моніторинг способу життя чиновників

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочинає застосовувати моніторинг способу життя. Це допоможе виявити тих чиновників, які задекларували досить скромні статки та водночас користуються люксовими автомобілями, купують маєтки, отримують коштовні подарунки від найближчих родичів тощо, вважають в НАЗК. Заступник голови агентства Роман Сухоставець в ефірі Українського радіо розповів про нюанси моніторингу чиновників.

0:00 0:00
10
1x

Здійснювати моніторинг способу життя посадовців співробітникам Нацагенства дозволяє Закон про запобігання корупції, пояснює правову основу перевірок заступник голови НАЗК Роман Сухоставець: "Сам моніторинг стосуватиметься питань змісту декларації чиновників. І, якщо буде встановлено, що доходи суб’єкта декларування або членів його родини не відповідають способу життя, стилю життя або набутому майну, то НАЗК має право розпочинати моніторинг". Якщо перевіряючі встановлять "факти придбання майна, яке не відповідає задекларованим статкам, або приховане користування майном”, то є підстави “направити саме цю декларацію на проведення повної перевірки".

Багато матеріалів для таких перевірок містяться у журналістських розслідуваннях. "Ми розуміємо, що журналісти мають перспективний якісний матеріал, тому ми, запускаючи процедури моніторингу способу життя, окрім інших матеріалів, таких як звернення правоохоронців, розраховували на якісні журналістські розслідування", — розповідає Сухоставець.

НАЗК бере в роботу вже відомі широкому загалу журналістські розслідування. "Минулого тижня, — каже заступник голови агентства, — ми провели ми підсилили відділ моніторингу трьома журналістками, які будуть нам дуже допомагати".

Цього року декларації подало близько 900 тисяч посадових осіб, але в НАЗК мають намір зосередитися на топ-чиновниках: "Відповідно до закону, ми можемо визначити черговість проведення перевірки декларацій, і ми це зробили. Ми почнемо з перевірки президентів, потім — уряд, заступники уряду, судді вищих судів і народні депутати. Окрім цього, ми звертаємо увагу на ті звернення, які надходять від громадян, журналістів, правоохоронних органів". Роман Сухоставець уточнив, що наразі перевірятимуться статки двох президентів. Щоправда, не назвав, кого саме.

У переліку, які визначили для перевірки, міститься близько 10 тисяч прізвищ, каже він: "Сама перевірка — це звичайна справа, коли наші уповноважені особи Національного агентства здійснюють моніторинг, вони звертаються до самого суб’єкта декларування за поясненням. Вони перевіряють інформацію, яка міститься в декларації, наявну інформацію у Нацагентства, відомостям, що знаходяться в державних реєстрах. Ми не приховуємо цю інформацію. І врешті-решт, уповноважена особа буде складати довідку про або виявлення певних обставин, не виявлення".

Проведення моніторингу буде тривати 120 днів. "Ми вже почали перевірки на початку травня. Але, я вас запевняю, найближчим часом ми будемо готові оприлюднити результати", — говорить заступник голови НАЗК Роман Сухоставець. 

фото - УНІАН