Чому кожен четвертий бізнес в Україні порушує карантинні заходи: роз’яснення експертів

Чому кожен четвертий бізнес в Україні порушує карантинні заходи: роз’яснення експертів

Кожен четвертий бізнес в Україні порушує карантинні заходи, встановлені Кабміном у зв’язку з коронавірусом. Серед кафе і ресторанів виявили понад 8000 порушників. Більше про причини такої кількості порушень у закладах громадського харчування в ефірі Українського радіо розповіли екс-керівник Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа та голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич.

0:00 0:00
10
1x

Екс-керівник Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа прокоментував, чому на сьогодні маємо таку кількість порушень у закладах громадського харчування.

"Чесно кажучи, я не здивований. За два місяці жорсткого карантину, мабуть, є втома. На жаль, недотримання вимог призводить до погіршення статистики захворювань, і в деяких областях ситуація є дуже неприємною. Якщо говорити з точки зору бізнесу, то вибір простий. Якщо заходить людина без маски, то можна заробити гроші і обслужити цього клієнта або відмовити в обслуговуванні. На жаль, деякий бізнес все-таки йде назустріч", ─ зазначив Лапа.

На думку екс-керівника Держспоживслужби, готовність дотримуватися карантинних вимог первинно стосується самих споживачів, зокрема, масковий режим.

"Мені здається, що всі ми дещо розслабилися, і це може мати негативні наслідки. Психологічна втома від зупинки економіки, я думаю, є основною. Дотримання вимог не таке вже й обтяжливе. Певною мірою воно стримує, але немає нічого такого, що людина не може витримати", ─ пояснив він.

Голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич вважає, що положення інструкції для закладів харчування підприємцям складно реалізувати.

"Треба визнати, що держава і влада не були готові до запровадження таких карантинних обмежень і навіть для підготовки нормативних актів. І ті нормативні акти чи інструкції, які були нашвидкуруч підготовлені органами виконавчої влади, зокрема, Міністерством охорони здоров’я, Держспоживслужбою, інспекціями, які створені і функціонують в органах місцевого самоврядування, досить часто мають суперечливі норми. Інструкція для закладів харчування складається з 48 сторінок, які потрібно дотримуватися. Там прописані такі речі, які неможливо виконати. І коли ми намагаємося розібрати їх і підказати суб’єктам, що треба зробити, то там не все так просто, як здається на перший погляд. Там не тільки маска, рукавички, а й купа журналів, де зазначено ті чи інші дії. Якщо ти проґавив якийсь період, наприклад, на 15 хвилин, наші органи трактують це як порушення", ─ сказав Доротич.

Доротич прокоментував, як малий та середній бізнес, зокрема, ресторанна сфера, переживе ситуацію з карантином. 

"Насправді, станом на кінець минулого тижня уже не пережило близько 35% у частині надання послуг. Це перукарні, маленькі бари, кав’ярні, магазинчики, ательє ремонту одягу та взуття. Близько 15% знаходяться в стадії закриття і не можуть закритися, бо податкова працює дистанційно. Тому мікробізнес не просто не переживе, а половина просто може закритися. Звичайно, великі мережі капіталізувалися і отримали монополію, а малий бізнес потерпає. Крім того, податки з бізнесу ніхто не списав", ─ зауважив він.

Як повідомив на брифінгу головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів і захисту прав споживачів за минулий тиждень провела 37 000 перевірок, і з них на кожному четвертому об’єктів виявлено порушення протиепідемічних норм, зокрема, дотримання карантинних умов.

Ляшко зазначив, що це свідчить про те, що більш ніж 9122 об'єкти стали потенційним джерелом можливого поширення коронавірусної хвороби.

Санлікар наголосив, що "боротьба з COVID-19 — це комплексна робота, яку, об’єднуючись, повинні виконувати уряд, органи місцевого самоврядування, бізнес і люди. Виключно в таких умовах та об’єднанні є шанс подолати з якомога меншими ризиками проблему коронавірусу".

Фото: УНІАН