Книжковий топ-7: що читати, щоби почуватися добре

Книжковий топ-7: що читати, щоби почуватися добре

Сім книжок про здоров’я, методи лікування та правильне харчування радить в ефірі радіо Культура радіоведуча, біологиня, авторка книжки "Ви це зможете!" Дар’я Озерна.

Конституція України

Стаття 27. Права, свободи та обов’язки людини і громадянина. Кожна людина має невід’ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язком держави – є захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров’я і життя та здоров’я інших людей від протиправних посягань. Гарантія здоров’я, яка залежить від інших людей та від закону полягає в тому, що людей, наприклад, не можуть змушувати виконувати роботу, яка шкідлива для їхнього здоров’я або яка може бути потенційно шкідливою без забезпечення індивідуальних засобів захисту і дотримання правил безпеки праці. В Україні з цим є суттєва проблема. У нас люди нехтують засобами індивідуального захисту та дотриманням різних правил. Техніка безпеки на будь-якому підприємстві є чимось дуже формальним. Те, як ми зараз ставимося до епідемії коронавірусу свідчить про те, що люди не звикли дотримуватися правил, які стосуються збереження їхнього здоров’я.

 "Зовсім не страшна книга" Анастасія Леухіна

Коли йдеться про здоров’я існує два страхи: почуватися і виглядати недобре і втратити життя. Кожного разу, коли людині зле вона стикається, якщо не з самою смертю, то з її тінню, її загрозою, її постійною присутністю у житті. Тема смерті в нашому суспільстві дуже табуйована. Люди живуть так, ніби вони безсмертні. Усі дуже бояться своєї смерті і смерті близьких та все ж таки потрібно говорити, що рано чи пізно помруть усі. І питання не в тому як померти в 120 років, оскільки більшість людей не знають як дожити до 60 і чим займатися. Зараз смерть перестала бути нашим буденним досвідом. Наші пращури бачили смерть близьких, своїх дітей, бачили страти. Це був досвід доволі межовий, але буденний. Смерть не лякала настільки, як те, що буде після неї. Зараз людина хоче жити максимально довго, щоб бути безсмертною. "Зовсім не страшна книга"  це зібрання розповідей, які згруповані за тематикою хвороби, похоронів, переживанням втрат, того, як про це говорити. І вони насправді дуже людські. Ця книга про різні аспекти смерті і життя родичів  після неї. 

"Ні сонце, ані смерть" та "Історія про життя, смерть і нейрохірургію" Генрі Марш

Ці дві книги про те, що не просто бути лікарем, який стикається зі смертельними  хворобами. Генрі Марш багато пише про те, що має вміти лікар, окрім професійної кваліфікації. Найчастіше усе, про що говорить автор зводиться до що, лікар має вміти не зашкодити пацієнту. Ці книги про гуманізацію професії лікаря. Він також є людиною, яка проходить дуже непростий шлях і до неї слід ставитися не як до супермена чи бога-людини, а навпаки як до людини. яка перевищує себе щоразу, щоб допомогти, але при цьому може не допомогти і це нормально. Генрі Марш багато говорить про довіру між лікарем і пацієнтом. Так само він говорить про небезпеку надмірного оптимізму. Йдеться про межі, коли ми прагнемо зробити дуже багато, але ми можемо зробити іноді мало. І лікаря ці межі ще чіткіші, ніж у звичайної людини. Лікар обмежений тим, що знає людство про людину. Людина не застрахована від помилки. Немає ідеального людського інтелекту, який не помиляється. Це означає, що кожен лікар має цей шанс помилитися. Генрі Марш говорить про колег та спільноту, яка критикуватиме тебе, до якої ти можеш прийти, коли ти сумніваєшся, яка може тебе зупинити, якщо бачить щось чого ти не бачиш.

"Китайське дослідження" Колін Кемпбелл та Томас Кемпбелл

Це книжка про прості рішення. Не їжте продуктів тваринного походження і у вас не буде раку. Автор вважає, що автотоксини є у м’ясі у великій кількості і вони шкодять організму людини.  Було дослідження, яке тривало 30 років до початку 90-их. У другій половині 20 століття в Китаї в різних провінціях досліджували людей: що вони їдять і як вони хворіють на рак. Дослідження було опубліковано в звітному форматі, а потім Кемпбелли через багато років написали книгу, яка стала бестселером. Ця святая святих людей, які звертаються до веганства після прочитання цієї книги.  Насправді серед нас є, як здорові вегани і здорові м’ясоїди, так і хворі вегани і хворі м’ясоїди Просто відмова від продуктів тваринного походження не вирішить питання здоров’я остаточно, ба більше може створити нові проблеми. Люди у веганстві не так довго тримаються. Більша частина все ж таки повертається до всеїдності після того моменту, коли вичерпуються запаси тіла, особливо у жінок. Рак може виникнути незалежно від того, що людина їсть. Якщо людина є веганом, це не означає, що в неї ніколи не буде раку.

"Їжа для мозку. Наука розумного харчування" Ліса Москоні

Це книга не про прості рішення. В ній не все ідеально з точки зору біохімії, проте авторка дуже добре переконує людей в тому, що для здорового мозку, йому потрібно давати правильне пальне, будівельні матеріали, які залежать від харчування. Лише таблетками ми нічого не можемо вирішити з нашим мозком. Ліса Москоні, наприклад, пояснює, чому риба спрацьовує на користь мозку, а біологічні активні добавки на кшталт Омега 3 не спрацьовують. Тому краще не марнувати кошти на добавки, а витратити їх на трохи кращу їжу, зокрема рибу.

"Буде боляче. Таємні щоденники лікаря-ординатора" Адам Кей

Це історія лікаря, який залишив лікарську практику. Автор пише, що він думає про колег, про пацієнтів, про себе, про роботу в Національній службі здоров’я Англії, про те як йому жилося, наскільки це важка робота і як багато треба знати. Щоб зрозуміти, як ставиться діагноз, як працюють з пацієнтами треба читати такі внутрішні історії.

"Ви це зможете!" Даря Озерна

У книзі йдеться про сім складових, завдяки яким можна навчитися дбати про власне здоров’я. Це інструкція, яка дає нам певну рамку, простір, в якому нам безпечно діяти. Людина, яка прочитає цю книжку буде й надалі їсти м'ясо, буде знати, як безпечно вживати алкоголь тощо.

На фото Дар'я Озерна