(Не)легальні приватні детективи: чи потрібен закон, який регулює їх діяльність

(Не)легальні приватні детективи: чи потрібен закон, який регулює їх діяльність

Явище приватних детектівів не нове та романтизоване літературою і кінематографом. Приватні детективи працюють і в Україні, і ось тепер парламентський Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти законопроєкт про легалізацію їх діяльності. Наскільки це актуально для України, що зміниться та як зараз працюють приватні детективи, розповідає керівник міжнародної асоціації розслідувачів та експертів з кризових ситуацій Ігор Цмінський.

0:00 0:00
10
1x

"Уже близько десяти років, наскільки ми спостерігаємо за діяльністю наших органів влади з законодавчого регулювання детективної діяльності, завжди фігурують одні й ті ж фрази: "детективи поза законом", "детективів потрібно легалізувати", "детективів потрібно вивести з тіні, зі злочинної діяльності". Приватна детективна діяльність в Україні існує й існує абсолютно легально. Моєму агентству, яке зареєстроване в формі приватного детективного агентства, цього року вже десять років. Воно зареєстровано відповідно усіх норм законодавства", – розповідає Ігор Цмінський.

Законопроєкт пропонує визначити різні критерії, в тому числі кваліфікаційні вимоги до приватних детективів, сферу приватної детективної діяльності, види детективних послуг, суб’єктів їх провадження, надання певних послуг, зберігання конфіденційної інформації та захист персональних даних тощо. Втім, Ігор зауважує, що законопроєкт також передбачає, що приватними детективами зможуть працювати лише люди з вищою юридичною освітою чи освітою за спеціальністю правоохоронна діяльність. Згідно з цим приватним детективом можуть бути юрист з трилітнім стажем роботи, поліцейський, співробітник спецслужб, а кадровий розвідник з двадцятилітнім стажем, військовий чи журналіст-розслідувач – не можуть.

Експерт додає про те, що ще не так із цим законопроєктом: "Хочу пояснити, що у Великій Британії, звідки родом наш відомий Шерлок Голмс, ніколи не було, немає і не передбачається профільного закону для детективної діяльності. На сьогодні ситуація в Британії абсолютно ідентична українській. Тим не менше, тисячі приватних детективів працюють в Англії, виконують завдання по всьому світу і ні в кого навіть думки не з’явиться сказати, що вони поза законом, їх потрібно легалізувати і так далі.

Тобто законодавство країни, яке забезпечує будь-які види послуг – юридичні, консалтингові і так далі, – дозволяє надавати такі ж послуги і приватним детективам.

Якщо говорити про те, чи потрібен в країні такий закон, то, я вважаю, що потрібен. А якщо говорити про те, що цей закон легалізує, виведе з якоїсь страшної тіні приватних детективів, то це просто маніпуляція громадською думкою, адже приватні детективи давно та надійно легально працюють в Україні, мають авторитет в багатьох країнах світу в профільній спільноті. 

Цей черговий законопроєкт складений так, наче хтось долонею розмазав бруд по стіні. Ніщо не зрозуміло, все заокруглено, ніякої конкретики. Ми стоїмо саме за те, що якщо приймати закон, що регулює приватну детективну діяльність, то він повинен чітко та конкретно прописувати кожен крок. Приватна детективна діяльність трішки відрізняється від вирощування сільськогосподарської продукції. Тут багато ризиків, небезпек пустити в діяльність шахраїв, корупціонерів. Тому закон має детально розписувати всі дії та відповідальність, а в новому проєкті навіть регулюючий орган звучить як орган виконавчої влади. Здогадайся, народе, сам, що це за орган.

Ще один важливий момент – не можна неправомірними методами створювати достойні закони. Аналіз цього законопроєкту говорить про те, що його автори або слабко володіють діючим законодавством України, що прикро, або в деяких випадках взагалі відчувають любов до російського законодавства про приватну детективну діяльність. Нас здивувало знайти момент в українському законі, який існує в не прийнятому російському законодавстві.

Колись, коли до законодавчих актів були допущені достатньо грамотні люди, був у КВЕД 2010 внесений код господарської діяльності 8030. Діяльність приватних детективів. Тобто абсолютно законно людина, яка займається цією діяльністю може включити код в діяльність або свого підприємства, або ФОПа, і спираючись на обмежувальні закони, чесно працювати в цьому полі".

Фото: Depositphotos

Останні новини
Мініальбом "Rock Me Baby" від teeNsad: особисте зізнання в кожній пісні
Мініальбом "Rock Me Baby" від teeNsad: особисте зізнання в кожній пісні
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Новини по темі
Бурштинова справа: розповідає керівник підрозділу детективів НАБУ Олена Кроловецька
Як шахраї можуть отримати ваші гроші в Інтернеті — роз’яснення детектива
Що подивитись: комедійний детектив від Netflix "Загадкове вбивство"
Юрист: закон про приватну детективну діяльність збільшить можливості для боротьби зі злочинністю
Агента НАБУ, який намагався дати хабар, затримали і вручили підозру (аудіо)