Вибух у київській багатоповерхівці: останні дані ДСНС

Вибух у київській багатоповерхівці: останні дані ДСНС

У десятиповерховому будинку Дарницького району Києва 21 червня стався вибух. У результаті вибуху зруйновано міжповерхові перекриття з четвертого по восьмий поверх. Три людини загинуло і щонайменше двох продовжують шукати під завалами. На місці був розгорнутий оперативний штаб – працюють надзвичайники, розбирають завали, встановлюють конструкції, щоб не було загрози обвалу інших поверхів. Більше деталей з'ясовували у ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Речниця ДСНС міста Києва Світлана Водолага повідомляє: "Цифри за ніч не змінилися. Ми маємо, на жаль, трьох загиблих, трьох людей ми врятували і двадцять три особи евакуювали. За інформацією Нацполіції, під завалами може ще перебувати мінімум двоє осіб. Роботи проводилися протягом усієї ночі, але на деякий час довелося їх призупинити, тому що зовнішня стіна, яка виходить у двір будинку, почала деформувалися. Було прийнято рішення вивести людей назовні, щоб подивитися, як вона буде себе вести. Ми не могли створювати загрозу для життя рятувальників та таким чином мінімізувати шанси на порятунок людей, які знаходяться під завалами. Знаючи, що під завалами є люди, ми вважаємо їх живими. Звичайно, ми працюємо дуже обережно, щоб їм не зашкодити. Було прийнято рішення обмежити кількість рятувальників, які можуть працювати усередині. Зараз в будинку над розбиранням конструкції працюють лише три рятувальника, які чергують позмінно та працюють вручну. Якщо дуже важкі та великі конструкції, то залучається спеціальний кран та колінчастий підіймач.

Рятувальники паралельно із цим проводять укріплення будинку. Ще зі вчорашнього дня, починаючи з підвального приміщення, у кожній квартирі ставили спеціальні розпорки. Також на восьмому поверсі конструкцію укріпили за допомогою тросів, щоб  сама будівля була нехитка й зменшити ризик її обрушення. Наразі на місці події перебуває 170 рятувальників та 30 одиниць техніки, але роботи проводять по троє.

З будинку, де стався вибух були евакуйовані абсолютно всі люди, і з тих будинків, що знаходяться праворуч та ліворуч. В будинку, який знаходиться ліворуч мешканцям дозволили заходити та забирати речі, а минулої ночі їм увімкнули світло та дозволили заночувати. Я так розумію, що до Київської міської державної адміністрації надійшли результати експертизи і людям дозволити ночувати, бо там безпечно. Що стосується інших двох будинків, які постраждали, то наразі там людей немає. Сорок п’ять осіб, які не мали де жити, вчора перебували там, де їм надало тимчасове помешкання КМДА".

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про те, що поліція розглядає дві версії причини вибуху: одна з них – вибух газу, інша – вибуховий пристрій. Поліція здійснила обшук у газорозподільчій компанії, яка обслуговує будинок. Працівники Київгазу оперативно перекрили постачання газу до будинку, але поки причини вибуху не називають. За даними Київгазу, на місці працюють рятувальники – ДСНС – розбирають завали, а вже після того на місці працюватиме експертна комісія. Причина цієї надзвичайної ситуації буде відома після заключень комісії.

Віталій Кличко, мер Києва, заявив, що допомогу надають усім, хто звернувся. Сорок п’ять людей тимчасово будуть жити в одному із столичних інтернатів для дітей із особливими потребами. Цей інтернат може вмістити від 50 до 70 людей.

Також "Укрзалізниця" надала номери у готелях постраждалим, а частина вирішила пожити у родичів та знайомих. Фахівці також обстежують сусідні будинки. Київський голова зауважив, що потрібно точно знати, в якому вони стані, щоб не наражати на небезпеку людей. А будинок, в якому стався вибух, скоріш за все, доведеться демонтувати. Віталій Кличко запевнив, що поліція буде цілодобово обороняти периметр біля будинку, аби не було випадків мародерства. Мер закликав людей не намагатися без дозволу рятувальників заходити у свої помешкання.

Фото: УНІАН