Чому Верховна Рада не підтримала програму дій уряду?

Чому Верховна Рада не підтримала програму дій уряду?

Вчора, 18 червня, парламент не підтримав оновлену програму дій уряду Дениса Шмигаля, віддавши "за" лише 176 голосів. Що не влаштувало народних обранців та як уряд працюватиме надалі Українському радіо розповіли народна депутатка, заступниця голови комітету ВРУ з питань економічного розвитку, членкиня фракції партії "Слуга народу" Роксолана Підласа та народна депутатка, членкиня комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, членкиня фракції партії "Голос" Галина Васильченко.

0:00 0:00
10
1x

"Я маю зауваження до програми дій уряду: вона є кращою за попередню, але там немає ключових показників ефективності. З цією програмою можна жити, але мене як депутата обурює та хвилює те, що уряд  діє не у відповідності до цієї програми і, навіть, не у відповідності програми партії "Слуга народу", – розповіла Роксолана Підласа.

За словами депутатки, дуже простим прикладом є  підтримка української промисловості: "На словах уряд начебто її підтримує, а на ділі в енергетичній сфері він провадить таку політику, яка українській промисловості заважає не те, що розвиватись, а взагалі виживати. Через інструменти відключення атомних блоків уряд штучно переводить українську промисловість на споживання теплової енергії, яка виробляється переважно на приватних ТЕЦ та ТЕС. Коли весь світ переходить на альтернативні джерела енергії, а також на атомну електроенергію, яка є дешевою та в наших умовах більш безпечною, ніж 30 років тому, Україна збільшує виробництво дорогої та неефективної вугільної електроенергії". 

"Таких речей є багато, тому я утрималась. Програма сама по собі не є поганим документом, але уряд при цьому не відповідає і діє не у відповідності до задекларованих цілей", – наголосила Підласа.

Вона пояснила, що для багатьох парламентарів відхилення програми дій уряду є й можливістю зберегти за Верховною Радою функцію контролю: "Коли ми прийшли до парламенту, багато хто казав, що ми – "зелені кнопочки", які проголосують за все, що їм скажуть. Але насправді кожен депутат має експертизу, працює і має свою думку, яку дуже часто не соромиться висловлювати всередині фракції. Не підтримання програми дій уряду не стільки свідчить про недовіру до уряду, як говорить, що депутати вважають, що ухвалення програми і надання імунітету уряду на один рік скоротить можливості для парламентського контролю". 

"Це не вперше, коли не ухвалюється програма. Уряд Володимир Гройсмана працював кілька років без програми. Такі приклади були в історії, але я не бачу в цьому якоїсь трагедії, уряд продовжує працювати. Не ухвалення програми не означає його швидку чи ймовірну відставку. Єдине, що в нас є сподівання, що це стане політичним сигналом для КМУ, що потрібно більше спілкуватися з народними депутатами, в першу чергу своєї фракції", – наголосила Роксолана Підласа.

Багато зауважень до програми дій уряду було й у депутатів фракції партії "Голос", яка не дала на підтримку документа жодного голосу. 

"Ми не голосували взагалі на цей уряд і не довіряємо таким міністрам, як пан Аваков чи пан Степанов, які себе дискредитували багатьма діями. Коли приймається програма уряду, логічно, хто буде її реалізовувати, який під цю програму кошторис і які напрями в ній будуть передбачені. В економічній частині ми не побачили чітких кроків подолання кризи, в тому числі спровокованої карантином. Натомість ми побачили, що це програма підтримки енергетики та промисловості, зокрема, підтримки олігархів, а не звичайних людей", – зауважила членкиня фракції партії "Голос" Галина Васильченко

Якщо говорити про малий і середній бізнес, то, як підкреслила Васильченко, члени її фракції звернули увагу на програми кредитування, які не працюють ефективно: "Якщо говорити про ці програми, то за весь період кредитування "5-7-10"  їх змогли отримали лише 600 підприємців. Там є дуже багато складних моментів, коли вони не можуть отримувати цю підтримку".

"Крім того, немає жодного слова про підтримку сфери послуг для малого і середнього  бізнесу, який був змушений припинити свою діяльність через міри жорсткого карантину і зараз значна частина сфери послуг просто не може повернутися до своєї діяльності. Також для нас були показовими кроки в економіці, коли ми пропонували, як був перегляд бюджету, не виділяти 65 мільярдів. Уряд не буде спороможний використати ці кошти ефективно, тому ми пропонували робити це частинами поступово. Проте нас не почули", – зазначила Галина Васильченко. 

Щодо кадрових зауважень, про які згадала Васильченко, зокрема щодо міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Роксолана Підласа прокоментувала: "Комітет рекомендував включити до порядку денного сесії питання відставки Авакова, але вони ще не надали свій висновок. 1 липня очікується засідання комітету правоохоронної діяльності, де буде розглядатися питання по суті. Ми чекаємо на висновок і я вважаю, що в кадрових питаннях він обов'язково має бути. Пан Аваков, будемо відвертими, відома всім фігура, але якщо мова йде про міністра екології, з яким ти не стикаєшся часто, тобі складно оцінювати його ефективність чи порядність". 

"Після висновку ми зможемо винести питання в зал і визначитись шляхом голосування", – зазначила Підласа. 

Також депутатка від фракції партії "Слуга народу" розповіла, що дуже багато питань народні депутати її політичної сили мають й до кандидата на посаду міністра освіти Сергія Шкарлета: "Вчора було засідання комітету освіти і цей комітет не підтримав кандидатуру на міністра освіти. Зокрема, й тому, що є депутати, яких хвилює плагіат в його кандидатській дисертації, а є ті, які не підтримують його бачення розвитку освіти. Мене хвилюють його заяви про те, що потрібно збільшити вагу шкільного атестата, і те, що для вступників на заочну та очну контрактну форму навчання потрібно знизили прохідний бал ЗНО".

Фото: BBC.com