Ухвалення оновленої програми дій Уряду, відставка Авакова та закон про референдум: що парламент розглядатиме сьогодні?

Ухвалення оновленої програми дій Уряду, відставка Авакова та закон про референдум: що парламент розглядатиме сьогодні?

Сьогодні Верховна Рада України планує розглянути оновлений варіант програми дій Уряду. Окрім того, депутати голосуватимуть за закон про референдум та почнуть розгляд проєкту закону про легалізацію грального бізнесу. Які шанси на ухвалення оновленої програми дій Уряду, чи планує парламент підтримувати законопроєкт про народовладдя та чи вистачить часу на постанову про відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, яку погодився внести в порядок денний профільний комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності? Про все це Українському радіо розповіли народна депутатка України, заступниця голови депутатської фракції політичної партії "Слуга народу" Олена Шуляк та народний депутат, член депутатської фракції політичної партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко.

0:00 0:00
10
1x

"В нас сьогодні буде зібрання фракції, де, я думаю, ми будемо обговорювати питання програми Уряду. Вчора комітети одночасно працювали цілий день і майже на всіх комітетах розглядалася оновлена версія дій Уряду. Комітет, в якому працюю я, схвалив свою частину. Була досить тривала дискусія, дуже багато депутатів надавали свої пропозиції до програми і більше двох тижнів ми працювали над тим, щоб максимально всі зауваження нардепів нашого комітету були враховані. Наш комітет в частині, яка розглядалась нами, рекомендував програму приймати", – розповіла Олена Шуляк

Але, за словами народної депутатки, з іншими комітетами, особливо в економічній частині, не було одностайної підтримки програми Уряду: "Тому на сьогодні ми не розуміємо, яким чином буде ухвалюватись програма дій Уряду, особливо, коли головний комітет не рекомендує ухвалювати таку програму дій".

"Мені така позиція дивна, адже в нас була максимальна можливість надати свої пропозиції. З нами працювати профільні міністерства. Але, можливо, в економічному комітеті відбулись якісь непорозуміння стосовно того, що не все бачення нардепів було викладено в програмі або, як кажуть, вони не бачать можливості виконати програму дій Уряду", – висловила своє припущення Шуляк.

Народний депутат фракції "ЄС" Олексій Гончаренко був більш категоричним та заявив, що на другу сотню днів Уряду треба не затверджувати програму, а звітувати: "А звітувати немає про що: економічна та бюджетна катастрофи, недолугий карантин, корупція на державних підприємствах цвіте так, що неможливо цього не помітити. Тому треба не програму затверджувати, а виганяти їх і шукати новий уряд". 

Також, як відомо, профільний комітет ВРУ підтримав законопроєкт про народовладдя через всеукраїнський референдум, який має в подальшому розглядатись на засіданнях парламенту. 

"По цьому законопроєкту ситуація більш ясніша, ніж по програмі дій Уряду. Думаю, він буде ухвалений сьогодні в першому читанні. Проєкт готувався досить тривалий час, із залученням як експертів, так і науковців. Також вже декілька тижнів він знаходиться на сайті Верховної Ради і вся громадськість та експертне середовище можуть надавати свої пропозиції. Постійно працює робоча група, яку очолює Руслан Стефанчук, і всі зауваження, аби доопрацювати законопроєкт, приймаються", – розповіла Олена Шуляк. 

Членкиня фракції партії "Слуга народу" поділилась, що текст законопроєкту був перекладений англійською мовою та направлений до міжнародної організації, яка займається питаннями виборів та референдумів, а також до Швейцарії, яка має найбільший досвід у проведенні референдумів: "А зараз очікуємо ще висновку Венеціанської комісії, до якої законопроєкт також був направлений".

"Це класична технологія діючої влади, коли береться абсолютно правильна назва, як, наприклад, закон "Про імпічмент", яким дуже хизується Зеленський. Але він не каже, що за цим законом неможливо провести процедуру. Формально закон про імпічмент є, а реально – його немає. Тепер те ж саме по закону про народовладдя", – заявив у відповідь Олексій Гончаренко. 

На думку нардепа, в цьому законопроєкті є надзвичайно небезпечні речі: "Наприклад, можливість змінювати територію України за результатами референдуму, оголошеного ВРУ. В нас зараз є монобільшість, оголосять референдум і, можливо, нам пропонують відмовитись від Криму. Або про те, що референдумом можна буде відмінити будь-який закон. Такого немає ніде в світі".    

Окремо народні депутати торкнулись питання відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності погодився внести в порядок денний сесії парламенту постанову про його звільнення. 

"Давайте очікувати, тому що питання відставки Авакова постійно обговорюється народними депутатами з інших францій. Але чи буде підтримка на сьогодні, я сказати не можу", – зауважила Олена Шуляк. 

Олексій Гончарук підкреслив, що його фракції є опозиційною, а отже не формує порядку денного, проте "ЄС" не підтримує Уряд Зеленського і всі його кадрові призначення: "Таку постанову ми можемо підтримати, якщо вона буде". 

ФОТО: DW

Останні новини
Мініальбом "Rock Me Baby" від teeNsad: особисте зізнання в кожній пісні
Мініальбом "Rock Me Baby" від teeNsad: особисте зізнання в кожній пісні
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Новини по темі
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
"Румунія повністю підтримує "Формулу миру" Зеленського і бере участь в її реалізації", — посол Мікула
Шуфрич на сьогодні залишається членом парламентського комітету зі свободи слова — Юрчишин
Війна. 10 років
Цифровізація вражає, дерегуляція малоамбітна. Вишлінський про урядовий план дій-2024