Від 5-ти до 105-ти: скільки і як треба займатись фізичними вправами, аби бути здоровим

Від 5-ти до 105-ти: скільки і як треба займатись фізичними вправами, аби бути здоровим

Спорт є невід’ємною частиною життя людей, які хочуть залишатися здоровими. Проте скільки і як треба займатися фізичними вправами, аби було достатньо? Чи існують специфічні вправи для людей різного віку? Як підтримувати фізичну форму вагітним жінкам та молодим матусям? Радіо Культура підготувало підготувало низку порад для різних вікових груп.

Офіційні рекомендації Американського управління із запобігання хворобам і пропаганди здорового способу життя визначають потребу людини у фізичній активності, залежно від її віку.

Діти до 5 років

Дітям до 5 років слід якомога більше рухатися і якомога менше сидіти, наприклад, за переглядом мультфільмів. Дорослі мають заохочувати дітей бавитися в активні ігри та займатися спортом чи танцями. 

Школярі

Школярам треба щодня принаймні годину займатися спортом: грати в командні ігри, бігати, кататися на велосипеді. Альтернативою цьому є досить виснажливі різноманітні тренування тричі на тиждень, які мають суміщати аеробні навантаження, зміцнення кісток та м’язів. 

Дорослі люди

Дорослим треба менше сидіти і більше рухатися. Варто звернути увагу на те, що працювати стоячи шкідливо, треба вставати і ходити. Середньостатистичний дорослий потребує від 2,5 до 5 годин помірних фізичних навантажень на тиждень. Це може бути ходьба пішки, їзда на велосипеді чи планка і присідання. До 2,5 годин на тиждень дорослим треба пітніти над виконанням або аеробних вправ, або їх поєднанням із силовими, наприклад, бігати і працювати на тренажерах. 

Додамо, що робота на городі такого ефекту не має, оскільки є надто одноманітною та виснажливою.

Люди старшого віку

Людям старшого віку треба ходити щодня, робити силові вправи для запобігання руйнації м’язів та остеопорозу. До того ж, людям старшого віку треба робити вправи для тренування балансу: саме вони будуть запобігати падінням і переломам. 

Вагітні жінки та молоді мами

Вагітним жінкам треба робити низку силових вправ, зміцнювати корові м’язи, плавати та ходити в швидкому темпі. Головне – уникати активності, через яку можна впасти і травмуватись. Після пологів треба понад 2,5 години на тиждень робити аеробні вправи. 

ФОТО: pixabay