Що робити, якщо згоріли на сонці? Поради від біологині Дар’ї Озерної

Що робити, якщо згоріли на сонці? Поради від біологині Дар’ї Озерної

Не встигли ви натішитися початком літа, як сонце вже опалило шкіру. Хтось каже, що треба змастити олією, хтось радить крем з вітамінами. Біологиня Дар’я Озерна в ефірі Радіо Культура порадила, що робити, якщо згоріли на сонці.

Нам важко збагнути, коли ж ми згоріли. На відміну від інших опіків, сонячний опік розвивається повільно. І коли шкіра стала червона чи рожева, надто пізно. Люди із білою шкірою та ластовинням більш схильні до сонячних опіків, ніж природно смагляві.

Пам'ятайте, що навіть у похмурий день, коли небо затягнуте хмарами, легко згоріти. Адже ультрафіолетове проміння проходить крізь хмари. При цьому ми не перегріваємося, як у сонячну погоду, і довше лишаємося просто неба.

Якщо ви обгоріли, то в жодному разі не треба мастити опік чимось жирним. Потрібно мерщій сховатися від сонця, охолодити місце опіку під холодним душем чи компресом. Прийміть аспірин чи парацетамол, щоб спинити запалення і підвищення температури.

Народний метод намазатися кефіром чи сметаною ─ справді дієвий. В них є молочна кислота, яка допомагає швидше позбутися мертвих, знищених сонцем клітин. Інший народний спосіб, що знайшов наукове підтвердження, ─ це сік алоє вера. Він допомагає шкірі відновитися після опіку.

Дерматологи радять нанести легкий лосьйон для зволоження шкіри, але жодним чином не олію.

Коли виходите на вулицю, навіть у похмурий день, наносьте сонцезахисний крем на всі відкриті ділянки тіла. Навіть на вуха чи руки. Беріть достатню кількість крему: по чайній ложці на кожну частину тіла.  

Краще купувати крем зі світловідбивачами. Він захищає краще. На кремі має бути зазначено, що він від ультрафіолетових променів типів А та В.

Носіть закритий одяг із бавовни та льону. Саме ці тканини не пропускають проміння до шкіри. Закритий одяг захистить вас від шкідливої дії вихлопних газів. Якщо ви займаєтеся спортом, наприклад, бігом чи катаєтесь на велосипеді, не пошкодуйте грошей і купіть закритий, стійкий до ультрафіолету спортивний одяг. Це краще, ніж лікувати опіки чи мати нерівномірну засмагу.

Сонячний опік ─ це збільшення ризику раку шкіри. Тож захищайте її від дії сонця і не допускайте опіків.

Фото: pexels.com