Зеленський подав законопроект про народовладдя: як відбуватимуться референдуми

Зеленський подав законопроект про народовладдя: як відбуватимуться референдуми

Президент Володимир Зеленський подав до парламенту законопроект №3612 "Про народовладдя через всеукраїнський референдум". Більше про це в ефірі Українського радіо розповів експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Розділ Конституції "Вибори і референдуми" дуже в загальному врегульовує питання референдумів. Після того, як Конституційний Суд України скасував попередній закон про Всеукраїнський референдум, виникла прогалина, коли, по суті, інститут референдуму наявний в Конституції, але реально його реалізувати було неможливо. У зв’язку з цим, логічно, що цей законопроект нарешті з’явився і що його ініціює Зеленський. Тим паче, у контексті передвиборчих обіцянок, які він давав", ― зазначив Олександр Москалюк.

Експерт з конституційного права додав, що "цей законопроект почав розроблятися ще у 2015 році. На сьогоднішній день цей документ допрацьовувався. Він був готовий ще у березні, але ця історія з коронавірусом його призупинила".

Москалюк зауважив, що законопроект відзначається достатньо хорошим рівнем пропрацьованості.

"Я думаю, сам український народ не знає, яке народовладдя нам потрібне. Але у мене немає сумнівів, що цей інститут має існувати. Інша справа, що є ризики, пов’язані з цією процедурою. Історія знає багато прикладів, коли ця процедура застосовувалася далеко недемократичними режимами. Конкретний законопроект дивує достатньо конкретним рівнем пропрацьованості. На відміну від попередніх законів, це достатньо серйозний і об’ємний матеріал", ― сказав він.

Експерт з конституційного права пояснив, хто призначатиме референдум.

"Це залежить від того, про який саме ми кажемо референдум. Якщо це референдум, пов'язаний з народною ініціативою, тоді це буде одна процедура ― зібрати 3 мільйони підписів. Якщо це варіант, пов'язаний з внесенням змін до Конституції України, тоді застосовується інша процедура, зокрема, необхідно, аби за таке рішення проголосувало дві третини депутатів, а потім результати рішення парламентарів будуть затверджуватися на референдумі. Наприклад, якщо це стосується основ конституційного ладу, то буде ускладнена процедура", ― зауважив Москалюк.

Зазначимо, документ передбачає чотири види всеукраїнських референдумів. Перший, який призначає сам президент, – про зміну трьох розділів чинної Конституції, які стосуються загальних питань функціонування держави. Другий вид референдуму – зміна території України відповідно до міжнародного договору. Третій і четвертий види референдумів проводяться за народною ініціативою і також призначаються президентом.

Наголошується, що на референдум можна буде виносити тільки одне питання. 

Фото: 24