ЦВК дозволила голосувати за місцем фактичного проживання

ЦВК дозволила голосувати за місцем фактичного проживання

Про те, коли та за яких умов можна змінити місце голосування, можливість проведення інтернет-голосування та виборів на непідконтрольних територіях в ефірі Українського радіо розповідає юристка громадської мережі "Опора" Ольга Коцюруба та експертка з питань внутрішньо переміщених осіб Інституту суспільно-економічних досліджень Тетяна Дурнєва.

0:00 0:00
10
1x

25 жовтня 2020 року відбудуться чергові місцеві вибори. За даними Міністерства соціальної політики на сьогодні в Україні зареєстровано 1,4 млн внутрішньо переміщених осіб. Ще 3,3 млн громадян у віці старше 18 років проживають не за місцем реєстрації. Вчора ЦВК ухвалило рішення, за яким людям дозволено голосувати за фактичним місцем проживання.  Як це корелюється з Виборчим кодексом пояснює Ольга Коцюруба: "ЦВК просто прийняла підзаконних нормативно-правовий акт, який відповідає Виборчому кодексу. Сама процедура закріплена у Виборчому кодексі, який було прийнято в грудні. Тільки ця норма вступає в силу з 1 липня. Тому люди вже 1 липня зможуть звертатися із заявою про зміну місця голосування, оскільки такий порядок вже розроблений".

У суспільстві існує багато побоювань щодо організації голосування не за місцем реєстрації. "Є прописані процедури, які унеможливлюють наявність двох виборчих адрес або голосування в декількох округах одночасно. Особа може змінити виборчу адресу у міжвиборчий період або не пізніше, ніж на 5 день від початку виборчого процесу. Дане обмеження також унеможливлює зловживання цим правом. Є перелік документів, визначений постановою ЦВК: довідка про взяття на облік, договір про оренду житла, свідоцтво підприємницької діяльності чи документ, що підтверджує право власності на житло а також документ, що підтверджує догляд за особою чи родинні відносини. Тобто кожен виборець з одним із цим документів з 1 липня по 9 вересня може звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців і подати заяву про зміну виборчої адреси", – заспокоює Тетяна Дурнєва.

На питання, чи можливе проведення інтернет-голосування Ольга Коцюруба зазначає: "У нас зараз така процедура не передбачена. Зміни, які сьогодні опубліковані на сайті ВР, передбачають лише машинний підрахунок голосів і лише в порядку експерименту. Слід обережно ставитися до можливостей електронного голосування, оскільки ці процедури потрібно прописувати разом із серйозними засобами безпеки. Ми бачимо практику європейських країн, які відмовляються одна за одною від механізмів електронного голосування. Тому через цілий комплекс заходів і реформ, які слід провести ми не готові до такої реформи до жовтня цього року".

Не менш хвилюючим є питання виборів на Донбасі. "В умовах скорочення фінансування на вибори в цілому та постійних бойових дій і втрат на сході практичної можливості організувати вибори на непідконтрольних територіях 25 жовтня немає", – зазначає Тетяна Дурнєва.

На фото: Тетяна Дурнєва, Група впливу