В умовах агресії РФ питання подвійного громадянства в Україні не на часі – Олексій Гончаренко

В умовах агресії РФ питання подвійного громадянства в Україні не на часі – Олексій Гончаренко

Про доцільність запровадження подвійного громадянства, законопроєкт про всеукраїнський референдум та контрольовані правоохоронні органи в ефірі Українського радіо дискутують член фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко та заступниця голови депутатської фракції "Слуга народу" Олена Шуляк.

0:00 0:00
10
1x

19 травня Верховна Рада України повертається до роботи  у звичайному режимі. Розпочинається пленарний тиждень, на порядку денному якого розглядатимуться питання запровадження подвійного громадянства, легалізації діяльності грального бізнесу, програма діяльності уряду, а також питання складу конкурсної комісії ДБР. "Закони, які вносяться на цей тиждень містять багато контраверсійних речей. Сьогодні розглядатиметься питання подвійного громадянства. В умовах агресії Росії щодо України, в умовах, коли деякі сусідні країни активно роздають паспорти в прикордонних регіонах це питання є не на часі. Крім того, сьогодні буде голосування щодо складу конкурсної комісії по ДБР. На жаль, туди вводять трьох людей – двох народних депутатів від "Слуги народу". Третій претендент – декан Харківського національного університету, викладач, юрист пан Пономаренко. За нашою інформацією він також пов'язаний з чинною генпрокуроркою, яка також працювала в цьому університеті. Тобто це означає, що продовжується намагання взяти під контроль всі правоохоронні органи, а далі використовувати їх, як інструмент політичних репресії проти опозиції",  зазначає Олексій Гончаренко.

Натомість Олена Шуляк відповідає: "Останніми днями ми бачимо багато маніпуляцій з приводу законороєкту, який стосується подвійного громадянства. Нам закидають наміри легалізувати видачу російських паспортів на окупованих територіях. Це не правда. Спрощена процедура отримання громадянства для країни агресора взагалі не можлива. В законопроєкті прописаний для цього спеціальний запобіжник. Загалом отримання подвійного громадянства передбачає спрощену процедуру. Ця процедура і цей перелік країн, з якими можна отримувати подвійне громадянство затверджуватиметься через Кабінет міністрів України. Там дуже прискіпливо розглядатимуть кожен випадок, тому жодна людина з країни агресора не отримає наш український паспорт. Щодо складу конкурсної комісії ДБР, то цей  орган не можливо зробити ручним. Усі правохоронні органи мають бути незалежними від усіх політичних втручань, тиску народних депутатів".

Торкнулися опоненти і питання законопроєкту про всеукраїнський референдум: "Цього документу ніхто не бачив. Рік тому Зеленський обіцяв внести цей законопроект першим до Верховної Ради. Рік минув – законопроекту немає",  зазначає Олексій Гончаренко. Олена Шуляк натомість заспокоює: "Робоча група, до якої залучені народні депутати та експерти  працювала не один місяць. Тому вже скоро ми зможемо побачити новий законопроект і долучитися до його обговорення. Цей законопроект дуже важливий, його не можливо було зробити дуже швидко".

Крім того, на порядку денному цього пленарного тижня є законопроєкт щодо регулювання діяльності та організації азартних ігор. "Перше читання законопроєкт пройшов. До другого читання подано кілька тисяч правок. Планується запровадження ліцензій, зменшення кількості гральних автоматів та розміщення їх виключно в готелях. Будуть певні запобіжники по доступу до таких закладів, буде створена спеціальна база гравців. Тому їхня діяльність буде приведена до цивілізованого і контрольованого державою вигляду. Від грального бізнесу поповнюватиметься державний бюджет. Частина доходів від нього йтиме на фінансування різних культурних заходів в Україні", – зазначила Олена Шуляк.

На фото: Олексій Гончаренко