Сурогатне материнство: що буде з немовлятами, народженими в Україні

Сурогатне материнство: що буде з немовлятами, народженими в Україні

Уповноважена Верховної Ради України з питань прав людини Людмила Денісова заявляє про необхідність удосконалення законодавства у частині застосування репродуктивних технологій сурогатного материнства для іноземців, наголосивши, що можливість сурогатного материнства має бути виключно для громадян України. А адвокат, президент Всеукраїнської фундації компаній із організаційно-правового забезпечення програм допоміжних репродуктивних технологій Сергій Антонов повідомляє, що хоч процедура сурогатного материнства є врегульованою на законодавчому рівні, медичні центри порушують норми, оскільки для них це стало прибутковим бізнесом. Більше про це вони розповіли в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Клініка репродуктивної медицини BioTex опублікувала відео, де видно майже півсотні немовлят, які знаходилися в одній кімнаті. Відео, яке опублікувала клініка, призначене для сурогатних батьків із різних країн: США, Італії, Іспанії, Великої Британії, Китаю, Франції, Німеччини та інших.

"Як тільки ми побачили це відео у соціальній мережі, ми відразу відреагували. Я зробила запити до Національної поліції, до Міністерства соціальної політики та до міністра охорони здоров’я, щоб вони відреагували та розібралися у цій ситуації. Мої безпосередні представники виїхали на місце подій. Вони з’ясували, що в готелі "Венеція" перебуває 51 дитина, з яких 15 дітей були з батьками і 36 ─ без батьків. Діти знаходяться під наглядом персоналу. Тобто всі діти на той час мають свідоцтво про народження. Батьки дітей ─ громадяни іноземних країн", ─ зауважила Людмила Денісова.

"З’ясувалося, що ці 15 батьків, які приїхали, не можуть виїхати, тому що вони потрапили в Україну ще напередодні введення обмежень по пересуванню у зв’язку з карантином. Зараз вони не мають дозволу на виїзд. А до інших 36 дітей батьки не зможуть ні приїхати, ні потім виїхати. Ми перевірили умови перебування. Вони відповідають всім принципам і вони дуже гарні. Але потрібно, щоб діти були з батьками і потрібно виконати Конвенцію про права дітей, що кожна дитина має право виховуватися у родині", ─  додала вона. 

Уповноважена Верховної Ради України з питань прав людини повідомила, що наразі розробляється механізм надання дозволу іноземцям на виїзд з України.

"Вчора я провела робочу нараду, запропонувала прийти до мене представникам МЗС та ДПС, які можуть вирішити таке питання. Ми домовилися і запроваджуємо дієвий механізм надання таких дозволів. Це буде відбуватися таким чином. Батьки звертаються до мене з зверненням згідно закону "Про звернення громадян" і просять нас допомогти їм отримати такий дозвіл. Надають всі необхідні для цього документи. Я звертаюсь до Міністерства закордонних справ для вирішення гуманітарного питання. І вони надають такий дозвіл цим родинам на виїзд або на в’їзд тим, які ще не прибули", ─ сказала вона.

За словами Денісової, "зараз ті списки, які нам надали у клініці, говорять про те, що найближчим часом, за місяць, народяться ще 52 дитини. І їх теж потрібно всіх віддати батькам, які згідно з другою частиною статті 123 Сімейного кодексу України є батьками, які мають свій біоматеріал, ембріон, який потім народжується сурогатною матір’ю. Ця ситуація стосується не тільки цієї медичної установи. Зараз в Україні чекають своїх батьків понад 100 немовлят, народжених за період карантину. Як говорить Асоціація, яка об’єднує клініки репродуктивної медицини, якщо буде продовжений карантин і будуть продовжені заходи щодо неможливості пересування, то це може призвести до того, що таких дітей буде не сотні, а тисячі".

Денісова наголосила, що потрібним є внесення змін до законодавства України та закріплення вимоги щодо можливості застосування репродуктивних технологій методом сурогатного материнства виключно для громадян України.

"Тому що та ситуація, яка зараз склалась, не надає мені можливості відслідкувати, як потім будуть дотримуватися права цих дітей, які сьогодні є громадянами України, коли вони потраплять в іншу державу. Тому, безумовно, потребує удосконалення цей механізм, а також потрібні зміни до Сімейного кодексу та інших нормативних документів, які регулюють процес проведення сурогатного материнства. В Україні народжуваність дуже низька і є нижчою за смертність. І не всі чоловіки є такими, які можуть мати дітей. Тому репродуктивна медицина потрібна нашій державі, але треба зосередити увагу на наших родинах і надати їм таке право. А щодо іноземців, я б обмежила", ─ пояснила омбудсмен.

На фото: Людмила Денісова, facebook.com/denisovaombudsman

Як заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, Україна повинна вирішити питання щодо сурогатного материнства для іноземців в Україні на законодавчому рівні. З цього приводу буде створена робоча група. Адвокат Сергій Антонов прокоментував цю заяву так:

"В Україні давно є норми в Сімейному кодексі, які регулюють це питання. Є спеціальний наказ Міністерства охорони здоров’я, який регламентує проведення усіх медичних питань. Найбільший пробіл у нас ─ це відсутність відповідальності. У нас встановлено порядок, як це можна застосувати, хто це може робити, але не визначено жодного державного регулювання на порушення. Тобто все на розсуд операторів ринку. Але до цього не було внесено відповідних норм у Кримінальний кодекс, в Кодекс про адміністративні порушення, який визначає саме покарання. Тому є можливість порушувати і далі. Це один із видів бізнесу. Навіть створюються медичні центри, агенції і посередники, які тільки цим і займаються. Тому що сурогатне материнство ─ це різновид лікування безпліддя", ─ сказав він.

За словами Антонова, "українці та іноземці можуть скористатися таким методом тільки за двох умов. По-перше, це має бути подружжя, чоловік і жінка, які перебувають у зареєстрованому шлюбі. Інше питання ─ це медичні покази для сурогатного материнства. Якщо жінка має проблеми з виношуванням та народженням дитини, то тільки тоді, за наявності висновку лікаря, може бути застосований метод сурогатного материнства. Якщо такого підтвердження немає, то, відповідно, немає підстав і медичний заклад не надає згоду на проведення такої програми. Але оскільки це є бізнесом, то окремі медичні центри зловживають".

Фото: BioTex