Робота за кордоном: як українським трудовим мігрантам захистити свої права

Робота за кордоном: як українським трудовим мігрантам захистити свої права

Наскільки захищені українські трудові мігранти? Чи може країна обмежити українців у праві працювати за кордоном? Як трудовим мігрантам захистити свої права? Більше про це в ефірі Українського радіо розповів юрист, кандидат юридичних наук Роман Єделєв.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Чи може країна обмежити українців у праві працювати за кордоном?

― Право українських трудових мігрантів має дві великі складові: право на виїзд за межі України та право на працю. Вони передбачені у Конституції України. У статті 33 говориться, що обмеження на виїзд за межі України можуть бути встановлені лише законом. А стаття 43 передбачає, що кожен має право на працю (вільно її обирати, отримувати за неї винагороду і працювати).

Обмеження на виїзд за межі України ― не є абсолютним правом, допускаються з нього виключення. І такі виключення вже зараз є в законодавстві України ― Закон України "Про порядок виїзду громадян України та в’їзду громадян України в Україну". У статті 6 передбачено, що обмеження можуть стосуватись осіб щодо осіб, проти яких відкрито кримінальне провадження, які мають доступ до державної таємниці, які не сплачують аліменти. Але у цьому переліку жодної згадки про трудових мігрантів чи осіб, які залишають Україну з метою працевлаштування іншій державі.

Зараз Кабінет міністрів України розробив законопроект та вніс його до Верховної Ради, у якому пропонується положення, що в період карантин, визначеного Кабміном, забороняється виїзд громадян України з метою працевлаштування. Якщо цей законопроект буде прийнятий, то ця норма буде відповідати вимозі Конституції і таке обмеження буде законним. Але прийняття закону є доволі довгим процесом, і не факт, що ВР його проголосує. Тому зараз будь-яке обмеження з підстави, що громадянин України виїжджає з метою працевлаштування в іншу державу, є незаконним і має бути оскаржене у суді. Але практика пішла іншим шляхом. Наш уряд каже, що вони не обмежують громадян України у виїзді, проте закриті певні пункти пропуску, наприклад, аеропорт "Бориспіль".

Дійсно, права трудових мігрантів треба захищати і це обов’язок держави зробити так, щоб права її трудових мігрантів іншій державі були захищені. Можна укласти міжнародний договір, наприклад, зі Сполученим Королівством, в якому прописати нормальну процедуру захисту трудових прав українських трудових мігрантів, а не просто заборонити українцям виїзд для працевлаштування.

Ми не зможемо мігрантів стримати. Якщо людина хоче поїхати, вона поїде. І це величезний ризик, що у нас зросте нелегальна міграція. І заборона призведе не до того, що громадяни України почнуть виконувати те, що каже держава. Це призведе до того, що громадяни почнуть шукати, як цю заборону обійти. І благий намір призведе до гірших наслідків.

На цю тему: Боротьба за заробітчан: чи відпустить Кабмін українців на роботу в ЄС?

Як держава регулює діяльність фірм, які відправляють на роботу за кордон?

― Погано. У нашому законодавстві немає спеціальних норм по регулюванню саме таких послуг. у 2019 році у ВР було зареєстровано законопроект, спрямований на регулювання діяльності таких фірм, але не був прийнятий. Тому зараз фірми просто надають господарські послуги. І це призводить до того, що особа, яка звертається до такої фірми отримує значно вищий рівень відповідальності за свої дії.

По-перше, вам треба подивитися, що це взагалі за фірма, чи має вона офіс, телефон, шукає в пошуковій системі, чи немає її в якомусь чорному списку. Далі ви можете перевірити в Єдиному реєстрі судових рішень, чи були щодо цієї фірми якісь судові справи, де підіймалося питання, що вона не виконала своїх зобов’язань. Почитайте відгуки про цю компанію. І прочитайте уважно договір. Якщо там написано, що договір про надання інформаційних послуг, то треба розуміти, що вам і будуть надані ці інформаційні послуги. І ніхто вас далі не буде влаштовувати кудись на роботу.

Наступний етап ― покажіть цей договір якійсь профспілці чи юристу. У нас є безоплатна правова допомога. При університетах працюють юридичні клініки. Звертайтесь до громадських організацій. Не бійтесь питати у людей. Якщо ви в іншій державі, то з’явився новий тренд: українці почали створювати трудові профспілки в інших державах, зокрема, в Польщі та Литві.

Якими є обов’язки заробітчан за кордоном?

― Я б не став йти далі сплати податків, тому що заробітчани мають обов’язки трудового законодавства держави, де вони працюють. Якщо ви їдете Чехію, то ваші трудові відносини будуть підпорядковуватися чеському трудовому законодавству. Ви забуваєте про трудове законодавство України. В Україні, на мою думку, вішати додаткові зобов’язання на заробітчан ― це достатньо багато, тому що є обов’язки, визначені в Конституції України. Один з них ― сплата податків. Будь-ласка, заплатіть податки на доходи фізичних осіб. Якщо є угода про уникнення подвійного оподаткування, то її платити не треба. Але пам’ятайте про податки і подумайте, як їх вам сплатити.

Ще є обов’язок щодо пенсійного страхування. Якщо вам зараз 30-40 років, я б радив вам вже думати про пенсію, про добровільне пенсійне страхування, добровільні внески Пенсійний фонд України. Абсолютно кожному громадянину України я б радив зайти на портал Пенсійного фонду України, увійти у свій особистий профайл і побачити, скільки роботодавець за вас відраховує коштів. Якщо ви працюєте за кордоном, то це складніше. І тут роботодавець щодо України не має жодних зобов’язань, тому варто говорити про добровільні внески. Зверніться до відділу Пенсійного фонду і запитайте, які програми вони мають, або до недержавного пенсійного фонду, якому и довіряєте, або відкладайте гроші на депозит, проте розумійте, що у такому разі держава перед вами не буде мати зобов’язань.

Читайте також: Що українцям варто знати про свої трудові права ─ роз’яснення адвоката

Як українцям захистити свої права?

― Якщо вам заборонять у виїзді, ви можете піти в Адміністративний суд і в порядку адміністративного судочинства оскаржити цю відмову. Але вам треба рішення про заборону виїзду. Ви кажете, що закон не передбачає такого обмеження, оскаржуєте, але 2-3 місяці буде тривати розгляд. Це в Україні. Якщо ви опинилися за кордоном, не бійтеся звертатися до держави, в якій ви працюєте. У Польщі є "віддалі праці" у кожному воєводстві та спеціальні трудові суди. Держава до трудових мігрантів ставиться максимально схоже, як до своїх громадян. 

Фото: pexels.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук