Що далі буде з банківським законом та коли з’явиться програма діяльності Уряду ─ розповідають нардепи

Що далі буде з банківським законом та коли з’явиться програма діяльності Уряду ─ розповідають нардепи

Верховна Рада у другому читанні та в цілому підтримала законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності". За відповідне рішення 13 травня проголосували 270 народних депутатів. Крім того, на позачерговому засіданні відбулась доповідь голови Національного банку України, а також година запитань до уряду. Більше про підсумки засідання та якою буде подальша робота Уряду в ефірі Українського радіо розповіли перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, заступник голови депутатської фракції партії "Голос" Ярослав Железняк та представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді, депутат від фракції "Слуга народу" Василь Мокан.

0:00 0:00
10
1x

"Банківський законопроект прийнятий і, напевно, найважливіше, аби він вступив у дію і захистив наших платників податків від того, щоб не довелось десятки мільярдів повертати екс-власнику одного з банків. Але я впевнений, що опоненти закону не зупиняться. Вже зараз у Верховній Раді зареєстровано дві постанови про скасування вчорашнього голосування. Це такий регламентний спосіб блокування його підписання. Тому ми продовжимо епопею по голосуванню за ці постанови. Я впевнений, що вони будуть провалені. І тільки наступного тижня цей законопроект перетвориться вже в діючий закон України", ─ зазначив Ярослав Железняк.

"Я впевнений, що опоненти закону, щоб повернути собі якісь гроші, будуть обов’язково використовувати такі засоби впливу, як звернення до Конституційного Суду України та Європейського суду з прав людини. Але тут я сподіваюсь на те, що і в нашому, і в європейському законодавстві є вже приклади такого регулювання, і на відповідність Конституції, і на відповідність іншим нормам, які захищають права людини цей законопроект буде відповідати", ─ додав нардеп.

Цей закон є головною умовою продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом. І повідомляється, що Україна очікує отримати 1,75 млрд доларів за новою програмою співпраці з МВФ до кінця травня.

"Репутація нашої країни у міжнародних партнерів вже така, що вони не вірять нам, коли ми щось приймаємо. Вони хочуть побачити цей текст, тому будь-які фінансові транші виникнуть тільки тоді, коли президент підпише закон і він буде опублікований. На жаль, ми не отримуємо повноцінну програму, а скорочену. Тут немає глобальної зради. Але через те, що ми не прийняли цей закон декілька місяців тому, то зараз МВФ вже скорочує свої можливості і ми можемо вдвічі менше отримати грошей. Сподіваюсь, що далі ми вийдемо на повноцінну співпрацю, коли закінчиться криза, пов'язана з коронавірусом", ─ зазначив Железняк.

Нардеп також прокоментував виступ перед депутатами очільника Національного банку України Якова Смолія, який розказав про те, як НБУ допомагає нашій державі впоратися в момент коронавірусної пандемії.

"Фракція "Голос" зауважила, що Національний банк ─ є інституцією, яка справді непогано справляється з викликами кризи. І питання більше того, як нам забезпечити кредитування приватного сектору. Тобто це був основний посил до НБУ, щоб кредити стали доступніші для бізнесу. Щодо того, що Разумков доручив комітету Ради підготувати постанову щодо звіту Смолія, то це була дивна ситуація. Якщо подивитися порядок денний парламенту, то викликали ми НБУ згідно закону "Про Національний банк". І стаття 51 не передбачає будь-яку постанову пост-фактум. Тому на яких засадах голова парламенту надав таке доручення мені невідомо. І незрозуміло, яким чином ми можемо взагалі голосувати такі постанови, тому НБУ ─ досить незалежна інституція. І порядок звільнення або визнання роботи незадовільною у цьому випадку є більше прерогативою президента, але у виключних випадках. Тому я хотів би як профільний заступник комітету хотів би розібратися з цією ситуацією", ─ сказав Железняк.

Представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді Василь Мокан розповів, коли з'явиться програма діяльності Уряду.

"Незважаючи на те, є програма діяльності чи немає, затверджена у Верховній Раді, Кабмін продовжує напрацьовувати ті рішення, які будуть відновлювати економіку після коронавірусу та будуть створювати економічні стимули. Паралельно з цим доопрацьовується програма діяльності Уряду. Вона була внесена на виконання норми регламенту у 30-денний термін у тому вигляді, який був погоджений з депутатами, що він ще буде доопрацьовуватись. Тобто щонайменше голови комітетів знали про те, що вони подадуть свої пропозиції і на основі них Кабмін доопрацює програму дій. Багато хто розглядає голосування за цей документ як саме надання імунітету для Кабміну, а не тільки як програмний документ, який буде орієнтуватися у своїй діяльності виконавча гілка влади", ─ повідомив Мокан.

Нардеп наголосив, що "паралельно розробляється план дій Уряду. По кожному міністерству відбувається деталізація їхніх заходів, їхніх кроків та запланованих рішень до кінця року, який буде прописано не просто як план, а з цифрами, прорахуваннями наслідків всіх цих рішень, прорахуванням джерел фінансування. І з окремою графою на предмет, якщо це рішення не може бути реалізованим або буде за якимось форс-мажорними обставинами змінене. І які будуть наслідки і "план Б". Це, насправді, більш деталізований документ. Але ці два документи до кінця цього місяця мали б бути підготовлені як проекти". 

Фото: Голос України