8 важливих питань про прокуратуру та її реформу - відповідає ексзаступник Генпрокурора Віктор Чумак

8 важливих питань про прокуратуру та її реформу - відповідає ексзаступник Генпрокурора Віктор Чумак

Які перспективи у провадження проти Руслана Рябошапки, чи зупинить реформу прокуратури новий Генпрокурор, на які кадри спирається Ірина Венедіктова? Про все це Українське радіо розпитало в ексзаступника Генерального прокурора України Віктора Чумака.

0:00 0:00
10
1x

Які перспективи у провадження, порушеного САП проти ексгенерального прокурора Руслана Рябошапки?

Я зараз не можу сказати, адже треба подивитися, що ставлять у вину Рябошапці, яка суб’єктивна сторона в цьому злочині. Але є заява, хтось її написав і не зареєструвати її не можна. А далі все залежить від того, чи є там дійсно злочин, чи немає.  

Чи зупинить новий Генеральний прокурор реформу відомства?

Як на мене, вона вже зупинена, тому що змінюється характер діяльності кадрових комісій. Вони перетворюються на фомальність. Наприклад, зараз опубліковано наказ Генерального прокурора щодо призначення на керівні посади, де кадрова комісія складається з прокурорів і двох представників університету. Тут не може бути об’єктивності при розгляді питання призначення на посади, коли в складі є керівники самої прокуратури. [...]  Коли є заступники, Генеральний прокурор і може бути тиск, а рішення приймається чотирма голосами і всі ці голоси можуть бути в прокурорів, є питання об’єктивності.

На які кадри в прокуратурі спиратиметься пані Венедіктова на прикладі поновлення на посаді прокурора Києва Романа Говди? Чи був інший вихід, якщо є рішення суду про його поновлення?

Я не чув про те, що є рішення суду. Треба його подивитися, тому що воно не може бути таким швидким.

Але Генеральний прокурор не може провести реформу прокуратури самостійно. Для того, щоб провести таку масштабну  реформу, яка зачіпає всю систему прокуратур, починаючи з Києва і закінчуючи останньою районною прокуратурою, потрібна політична підтримка. Якщо вона є, то повинна розподілятися, зокрема, й між парламентом президентом, який стає комунікатором цієї реформи. Зараз ми не чуємо про реформу прокуратури з боку президента взагалі, не чуємо про неї з боку парламенту. Також має бути ресурсне забезпечення, яке має здійснювати той же Кабмін. Ця реформа має робитися на рівні всієї державної машини, а вона зараз про неї не думає.

Вся реформа прокуратури полягала в тому, щоб звідти прибрати людей, які недоброчесні та непрофесіонали. Не може непрофесійна та недоброчесна прокуратура давати якісь результати. Спочатку треба вичистити ці "авгієві конюшні", щоб були результати.  Ані Чумак, ані Рябошапка чи Касько не є процесуальними керівниками у всіх справах.

Чи можна вважати призначення Ірини Венедіктової посиленням глави Міністерства внутрішніх справ з огляду на роботу чоловіка Генпрокурора?

Само собою по-людськи зрозуміло, що якщо чоловік працює в структурі МВС, то він залежний від міністра, від керівництва Нацполіції і якщо там будуть відповідні тиски, до них буде дослуховуватись і його дружина. Так само і навпаки. 

Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ розпочати справу за повідомленням про недекларування Генпрокурором Іриною Венедіктовою майна. Які перспективи цієї справи?

Коли людина носить на руці годинник, якого немає в декларації, і, якщо це не підробка, він коштує більше 10 тисяч доларів, то тут немає нічого несподіваного. Це нормальна реакція правоохоронної системи. Так само і якщо її чоловік носить годинник, який, знову ж таки, якщо це не підробка, коштує за 50 тисяч доларів і його теж немає в декларації, тоді все закономірно.

Наскільки вагомою буде позиція Великої сімки щодо антикорупційних органів України? Чи буде усунено керівника НАБУ і якою буде міжнародна реакція?

Президент, виступаючи з трибуни Верховної Ради сказав, що якщо ми не отримаємо чергового траншу МВФ, ми не виживемо. Але  його людям у фракції на це плювати. Коли прописувалася структура антикорупційних органів, вона прописувалась разом з іноземними партнерами. Йшлося про те, що інституційна спроможність НАБУ буде гарантуватися Україною, а МВФ буде допомагати. Так само й з НАЗК. А тепер ми кажемо “плювати ми хотіли на ту угоду попередників, ми все поміняємо”. На Заході так не розуміють, тому що відповідає держава і зобов’язання покладаються на одну владу, другу, третю, четверту і т.д.

Які перспективи завершеності справ Майдану?

Вже є купа людей, які на сьогоднішній день засуджені, заочно та очно. Щодо інших людей йде слідство. Щодо Януковича чи Захарченка, то їх немає в країні. Для того, щоб здійснити судові процеси в Україні, їх треба повернути. Але Росія їх не поверне.

Як надовго прийшла Венедіктова?

Я не вірю, що вона дасть результати, які чекає від неї Зеленський, бо це неможливо з точки зору кримінально-процесуального законодавства.   

Фото: Дзеркало тижня

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю