Звільнення Ситника призведе до зупинки співпраці з МВФ – Віталій Шабунін про ймовірність дефолту

Звільнення Ситника призведе до зупинки співпраці з МВФ – Віталій Шабунін про ймовірність дефолту

Про те, що відбуватиметься довкола НАБУ на інших антикорупційних органів в Україні в ефірі Українського радіо розповідає голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

28 квітня комітет верховної ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував депутатам підтримати законопроект, який дозволить звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Що не так з очільником НАБУ пояснює Віталій Шабунін: "У принципі все зрозуміло. Є Коломойський, якому загрожує підозра за крадіжку 150 млрд гривень з Приватбанку. Це один з найбільших у світі прикладів банківської крадіжки. Є його депутати в парламенті, які просувають тезу про звільнення директора НАБУ. Є позиція МВФ, за якою незалежність НАБУ (йдеться не лише про Ситника) – це була вимога попередніх програм. Не буде жодної нової програми з Україною, якщо будуть порушені умови попередньої. У відповідь на це депутати Коломойського і Авакова  погоджуються на дефолт, аби лише не було Ситника. У Ситника багато ворогів, тому не дивно, що вони намагаються вже п’ятий рік знести його з посади. Що вибере Зеленський невідомо".

Відомо, що очільника НАБУ звинувачують  в корупції. "Є рішення Рівненського суду про адміністративний протокол по Ситнику. Суть протоколу полягає в тому, що він разом з друзями відпочивав тиждень чи 10 днів в одному із суперелітних в Рівненській області комплексі і не сплатив за цей відпочинок один раз десять тисяч гривень, а інший – 14 тисяч. Мова йде про 25 тисяч гривень при його зарплаті в 75 тисяч. Це цілком вигадана історія. Єдиний свідок в цьому протоколі – власник комплексу, який є радником однієї з компаній Бахматюка, справу по якій розслідує НАБУ щодо крадіжки в мільярд гривень. І є ще одна справа по Бахматюку, за якою вже є підозра. Це крадіжка 1,2 млрд гривень", – коментує експерт.

Вже тривалий час антикорупційні відомства конкурують між собою. Чи може така війна призвести до псування відносин України з МВФ пояснює Віталій Шабунін: "Забити цвях у домовину стосунків з МВФ може лише парламент, тому що тільки там можуть змінити закон, забравши в НАБУ незалежність. Генпрокурор цього не може зробити. А знищити може конкретно парламент, саме фракція "Слуга народу".

Директора НАБУ призначають на 7 років і він немає права переобиратися. Чому влада так поспішає звільнити Артема Ситника пояснює Віталій Шабунін: "Питання не про Ситника. Питання про гарантії незалежності директора бюро. Якщо рада зараз змінить закон, як того хоче, то будь-якого директора бюро можна буде легко звільнити. У цьому ключова претензія. МВФ не заважає на персоналії. Тут питання інституції. Якщо в такий спосіб звільнити Ситника, кожен наступний директор бюро буде залежний. Для звільнення є передбачена законом процедура: міжнародний аудит - негативний висновок - звільнення. Тільки влада боїться проводити негативний аудит, тому що розуміє, що цей аудит покаже. Він не дасть їм негативного висновку необхідного для звільнення. Тому депутати намагаються вивернути закон, щоб знищити саму інституцію".

Є серія заяв послів Великої сімки, які говорять, що Україна може втратити підтримку в разі порушення незалежності антикорупційних органів. Реакцію української влади на ці заяви коментує Віталій Шабунін: "Вчора на одній з міжнародних конференцій Єрмак на питання експертів прямо сказав, що наразі вони не мають питань до Ситника. При цьому депутати паралельно збирали підписи для його звільнення. Поки що справи протирічать словам".

На фото: Віталій Шабунін