У кого пенсія більша, той отримає більшу надбавку – Ілля Несходовський про індексацію пенсій

У кого пенсія більша, той отримає більшу надбавку – Ілля Несходовський про індексацію пенсій

Про те, що впливає на розмір пенсії та її індексацію в ефірі Українського радіо розповідає директор інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Кабінет Міністрів України у травні 2020 здійснює індексацію пенсій та встановлює доплату для окремих категорій пенсіонерів. Про те, яким способом підвищується пенсія розповідає Ілля Несходовський: "У нас є формула, яка встановлює розмір пенсії залежно від двох основних факторів. Це середня зарплата по країні і середня інфляція. Саме ці два чинники впливають на відсоток, на який зросте пенсія. У цьому році зростання пенсії передбачено на 11%. Тобто середня пенсія по країні зросте на 262 гривні. Якщо ж пенсія була близько 5000 гривень, то в даному випадку вона зросте на 550 грн. Отже, у кого пенсія більша, той отримає більшу надбавку. Це залежить від того, яку суму людина сплачувала до Пенсійного фонду, коли ще працювала. Тому, хто був оформлений офіційно, той отримує більшу пенсію, аніж той хто не працював або працював не офіційно. Раніше була система, яка встановлювала несправедливі умови – незалежно від того, як ви наповнюєте Пенсійний фонд, підвищення пенсії надавалося тому, кому вирішить дати держава. Ще 5 років тому різниця між мінімальною пенсією і максимальною була десятикратна. Такого немає в жодній країні світу. У більшості країн ця різниця не перевищує ста відсотків. Зараз інакша система. Є дві складові: це розмір заробітної плати і тривалість сплати соціальних внесків, тобто страховий стаж. Саме ці два параметри визначають розмір пенсії".

З 1 квітня встановлено надбавку у 500 гривень людям 80-ти років і старше. Йдеться про громадян, у який розмір пенсії з усіма надбавками не перевищує 9205 гривень. "Це окрема доплата, яку ввели щоб підтримати  людей у такому віці. Їх не так багато. Проте слід зазначити, що люди, які нещодавно вийшли на пенсію у віці 60 мають значно більше потреб і змушені додатково працювати, щоб забезпечити собі мінімум  гідного життя", – зазначає експерт.

На фото: Ілля Несходовський, Реанімаційний пакет реформ