Спеціальна процедура та Саакашвілі: що очікувати від позачергового засідання Верховної Ради

Спеціальна процедура та Саакашвілі: що очікувати від позачергового засідання Верховної Ради

Сьогодні вкотре відбудеться позачергове засідання Верховної Ради. Про порядок денний в ефірі Українського радіо розповідають членкиня депутатської фракції "Голос" Соломія Бобровська та членкиня фракції партії "Слуга народу" Олена Мошенець.

0:00 0:00
10
1x

Соломія Бобровська, членкиня депутатської фракції "Голос":

Щодо порядку денного

"В порядку денному є законопроєкт, який стосується банківського закону, особливої процедури його розгляду. Не менш важливим сьогодні для тих, хто готується до місцевих виборів, є законопроєкт, який говорить про зміни до виборчого кодексу у розрізі зменшення виборчої застави. Це дає можливість партіям, не лише олігархічним, які мають кошти, почувати себе вільніше. Сьогодні буде багато ратифікацій. Буде проголосована заява щодо річниці окупації Криму, звернення до парламентів інших країн в межах цього.

Сьогодні також розглянеться закон про внесення змін до податкового кодексу щодо змін від оподаткування доходів медичних працівників, які безпосередньо зайняті на роботі із ліквідації захворювання коронавірусу".

Щодо Саакашвілі

"Питання призначення Міхеіла Саакашвілі зняли з порядку денного. Його призначення на посаду віце-прем’єра з питань реформ було б критично важливим, тому що ми розуміємо, що коли він став би прем'єром, повністю змінилася б конфігурація роботи уряду, темпи, підходи; точно був би план виходу з карантину і подолання епідемії та нормальний напрацьований план уряду, який сьогодні відсутній, тому що те, що подав Шмигаль, – це 8 сторінок реферату, який рознес кожен другий комітет і чекає подачі нового плану уряду.

Мало того, що тут не видно стратегії роботи уряду. Там лише загальні фрази в стилі "ми покращимо економіку", "ми забезпечимо нові робочі місця", "ми приведемо нові інвестиції в Україну" і так далі. Це не про конкретні дії уряду. Це набір фраз, які не мають під собою жодного опертя, в тому числі, і з точки зору комітету закордонних справ. Дивно, що півтора місяці уряд працює і ми маємо зневагу до країни, яка його найняла та дала можливість працювати виконавчою владою".

Щодо справи Гандзюк

"Вчора була зустріч тимчасової слідчої комісії щодо розслідування у справі Гандзюк та інших активістів. Ми шукали місце, яке було би доступне і для преси, і для громадських активістів, і для всіх запрошених. Прикро, що на практично відкрите вуличне приміщення пані Венедіктова та пан Баканов зреагували аргументом, що місце недостатньо забезпечене безпекою та охороною. Посилаючись на карантинні заходи, вони не змогли прибути на нашу зустріч. Вчора ми мали можливість вислухати сторони потерпілих і в справі Каті Гандзюк, і Сергія Стерненка, якому хочуть пришити статтю "умисне вбивство". Щодо Каті Гандзюк маємо запитання, чому слідство скоротилося на три місяці і справа без п’яти хвилин в суді. Особливо, що стосується персонажа Мангера, який до цих пір є головою Херсонської обласної ради. Сьогодні ми збираємося вдруге. Ми маємо закон про ТСК, де сказано, що ТСК має право збирати свідчення під запис і за неявку посадових осіб може застосовуватися привід, тобто фактично покарання. Сьогодні ми запросили представників групи прокурорів, які є в справах Стерненка і Гандзюк. Також ми запросили пані Венедіктову та пана Баканова в комітет, але в комітет, де можуть зайти преса та адвокати".

Олена  Мошенець, членкиня фракції партії "Слуга народу":

Щодо порядку денного

"Я думаю, що ми сьогодні проголосуємо спеціальну процедуру, тому що в попередньому голосуванні голосів було достатньо. Всі розуміють, що цей законопроєкт не питання самого закону, а питання співпраці з Міжнародним валютним фондом та нашого майбутнього, як мінімум на цей рік. Мабуть, це один з найяскравіших проєктів, про який ми говоримо останні місяці, після закону про землю. Для мене особисто він буде своєрідним тестуванням на справжність, відповідність нашому європейському вектору, відповідальність мене та моїх колег перед виборцями.

Мова йде про спрощену процедуру у разі розгляду у другому читанні законопроєкту, який має велику кількість правок. Це дозволяє спростити цю кількість правок, не влаштовувати умовний цирк в парламенті, коли кожен, хто вносить навіть граматичну чи орфографічну правку, бере собі слово та просто використовує парламентський час або займатися власним піаром".

Щодо Саакашвілі

"Минулого тижня ми зустрілися з паном Міхеілом Саакашвілі. Мене здивувало, що з ним прийшов не прем’єр-міністр, як це мало бути, а Денис Арахамія – голова нашої фракції. Виглядало так, що це просто зустріч з кандидатом, незалежно на яку посаду, але цей кандидат виглядав дуже самостійно, тому що над ним не було представника Кабінету Міністрів.

Ми очікували, що найближчими днями з нами зустрінеться або прем’єр-міністр, або президент, і ми ще раз обговоримо це питання, тому що після минулої нашої зустрічі у фракції склалася ситуація 50 на 50. Половина підтримувала Саакашвілі авансом, інша половина – вагалась. Щоб ці вагання стали підтримкою, потрібно було провести ще зустрічі, яких не було. Питання затихло та зникло саме собою. Я роблю такі висновки: або офіс президента і прем’єр-міністр докінця не визначилися, чи справді вони хочуть співпрацювати з Саакашвілі в якості віце-прем’єра з реформ. Можливо, він буде на позиції радника. Або вони відклали це питання і повернуться до кадрових питань наступного тижня".

Фото: Уніан

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Законопроєкт у Раді зареєструють, навіть якщо його напише ChatGPT" — Скрипець
"Кабмін не знає, звідки брати гроші, щоб профінансувати мобілізаційний резерв" — Фріз
Про будь-які вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після війни — Юрчишин
"Замість трьох років — довічно": як діятиме закон про фінмоніторинг посадовців?
Скорочення видатків на інфраструктуру та будівництво — Підласа про проєкт держбюджету-2024