В Україні зафіксували найнижчій за 100 років рівень води в річках. Які наслідки?

В Україні зафіксували найнижчій за 100 років рівень води в річках. Які наслідки?

У річках та водосховищах України замало води через суху зиму. Науковці кажуть, що такого не було понад 100 років. Які наслідки через таку ситуацію можливі для екології сільського господарства та споживачів, в ефірі Українського Радіо розповіла голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

"Стан водних ресурсів України є критичним вже давно, а ситуація з посушливою зимою показала, що він став катастрофічним. Зміни клімату, про які вже протягом 15-ти років говорять провідні науковці світу, щодо яких в ООН прийнята відповідна конвенція, не є теоретичними. Вони є планетарною проблемою, і чарівної палички, яка би зупинила зміни клімату, не існує", — пояснює голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Глобальне потепління призводить до збільшення випаровування з великих площ води, і це є "наочний вплив зміни клімату на водні ресурси". Велику роль тут відіграє господарська діяльність людей. "Ми бачимо, що в Україні вода розглядається як господарський ресурс, як можливість для розвитку промисловості, яка забирає 48% водних ресурсів для своїх потреб, сільське господарство, яка забирає 40%, і 12% — житлово-комунальне господарство. Але, в першу чергу, вода — це основа життєдіяльності природних екосистем, в якій люди займає певну частку", — каже Тимочко.

 

Найгірше, що в Україні використовують воду для викидів стічних вод. "У минулому році було скинуто 2 мільярди кубів різних стоків, значна частина їх була — абсолютно без очищення. 144 мільйони з них — це кар’єрні й шахтні води, які не обліковуються як основні забруднювачі, у тому числі, викиди комунальних споруд, промислові, хімічні — усе це скидається напряму в наші річки".

Уже в цьому році, прогнозує Тимочко, українці в усіх сферах життя відчують нестачу води. "У першу чергу, мова йде про зменшення водозабору. Його просто фізично не буде. І промислові підприємства змушені будуть або регулювати свою діяльність або це призведе до призупинення діяльності найбільш водоємних підприємств. Також це вплине і на водопостачання".

Щоб показати як нестача води відіб’ється на кожному з нас, екологиня наводить приклад міста Корсунь-Шевченківський, у якого річка Рось є головною артерією водопостачання. "Мало того, що останні 10 років є постійні перебої з кількістю води в Росі, так там ще й відбувається постійні замори риби. І наступають вторинні отруєння та заростання річки. Чому так відбувається, тому що Рось зарегульована ГЕСами, ставками, дамбами. 4 області бере воду з Росі, і до Корсуня просто не доходить. І таких міст і сіл в Україні близько 20-ти тисяч".

"Наприклад, Полісся свого часу було дуже багатим на воду регіоном, — каже Тимочко, — але бездумна політика осушення боліт призвела до того, що майже всі населені пункти Рівненської, Житомирської, Чернігівської областей потерпають від нестачі. Крім того, Житомирська, Рівненська та Волинь потерпають від нестачі води внаслідок видобування бурштину. Нині під загрозою обміління вже Шацькі озера!"

Від змін клімату страждає Південь країни. "Великий удар отримує землеробство, тому що втрачається волога на великі посівні площі. Для того, щоб поливати, воду беруть із приток Дніпра, а туди скидаються засолені шахтні та кар’єрні води. І ця засолена вода потрапляє на родючі землі, і ми втрачаємо їх".

Як раніше повідомляв Укргідромедцентр, поточна водність майже всіх річок є однією з найменших за період інструментальних спостережень. "Враховуючи поточну дуже низьку водність та довгостроковий прогноз погоди на вегетаційний період (середні місячні температури повітря очікуються на 1-2°С вище норми, а кількість опадів – менше норми) не можна виключити формування маловоддя (гідрологічної посухи) на багатьох річках басейну Дніпра у літній період, що вимагатиме особливо раціонального ведення режимів роботи каскаду та економного водоспоживання", — зазначали метеорологи .

фото - УНІАН

 

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Питання забрудненої води, особливо на прифронтових територіях, триватиме десятиліття", — екологиня
Дві третини мереж теплопостачання і водопостачання України зношені — експерт
Вплив війни на довкілля та зміна клімату – це дві проблеми, які нині стоять перед людством – Хлобистов
Лептоспіроз спільна недуга тварин і людей, але люди хворіють важче — інфекціоніст
Післявоєнне відновлення Каховського водосховища триватиме роки — Яцюк