Я готовий взяти на себе відповідальність – Олександр Черненко про зловживання службовим становищем

Я готовий взяти на себе відповідальність – Олександр Черненко про зловживання службовим становищем

Про зловживання службовим становищем депутатами Верховної Ради щодо отримання компенсації за оренду житла та угоду зі слідством в ефірі Українського радіо розповідає депутат ВР восьмого скликання Олександр Черненко.

0:00 0:00
10
1x

Напередодні НАБУ відзвітувало, що народні депутати восьмого скликання повернули близько 1 мільйона 650 тисяч грн безпідставно отриманої компенсації за оренду житла у Києві. Народний депутат України восьмого скликання Олександр Черненко визнав себе винним у зловживанні службовим становищем і пішов на угоду з прокурором Спеціальної антикорупційної прокуратури. Черненко отримав понад 500 тисяч гривень компенсації за оренду житла у зв’язку з нібито відсутністю власного столичного житла. Зазначимо, що сторони домовилися про звільнення від основного покарання – це три роки позбавлення волі на випробувальний термін. Черненко добровільно погодився відшкодувати завдані збитки у розмірі 582 тисячі 430 гривень.

На підставі яких документів народні депутати отримували компенсацію за оренду житла пояснює Олександр Черненко: "Це виключно заява народного депутата до апарату ВР, а також копія паспорта з місцем реєстрації. Компенсація нараховується тим, у кого місце реєстрації не менше, ніж за тридцять кілометрів від меж міста Києва, а не до центру міста. Відтак, від меж Києва до мого місця проживання менше 30 км, проте цього ніхто не пояснив і не перевірив. Лише зараз, коли відкрили кримінальну справу почали казати, що це незаконно. Сам механізм надання такої компенсації детально не прописаний тому він допускає такі помилки і зловживання. Необхідно змінювати цей механізм".

Що передбачає угода про визнання винуватості Олександр Черненко пояснив так: "Не знання закону не звільняє від відповідальності. Я міг іти в судовий процес, доводити, затягувати час, забирати час у суддів і домогтися певними юридичним зачіпками бажаного результату, але це не той шлях. Очевидно, що я через незнання вчинив правопорушення і готовий взяти на себе відповідальність. Тим паче я вже в повному обсязі повернув кошти апарату ВР. Я усунув саму причину правопорушення, той збиток, якого завдав".

Фото: Уніан