Пом’якшений карантинний режим триватиме до відкриття кордонів – радник президента Олег Устенко

Пом’якшений карантинний режим триватиме до відкриття кордонів – радник президента Олег Устенко

Уряд продовжив карантин до 11 травня, а колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі можуть призначити віцепрем’єром з питань реформ. Про те, чи дійсно Саакашвілі має потенціал впровадити необхідні для України реформи, коли варто чекати на пом’якшення карантинних заходів та як держава планує допомагати малому та середньому бізнесу Українському радіо розповів економіст, радник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко.

0:00 0:00
10
1x

"Україна зараз як ніколи потребує вагомих змін, тому що ми входимо в стан економічної кризи: економіка України, яка мала вирости на 3,5 % цього року, страждає від того, що відбувається на зовнішніх ринках. Додатково це все стимулюється коронавірусом, який розповсюджений у багатьох країнах. А Україна залежна від країн у світі, бо 50 % нашого ВВП ми формуємо за рахунок експорту. Погіршення кон’юнктури на зовнішніх ринках є достатньо великим випробовуванням для нас і в результаті ця економічна криза буде коштували для країни 8,5 % ВВП", – зазначив Олег Усенко.

Радник президента вважає, що наразі необхідно робити дуже швидкі кроки, аби країна ступила на траєкторію відновлення. Проте, за словами Устенка, він не вважає Міхеїла Саакашвілі, кандидатуру якого розглядає Офіс президента, вдалим реформатором: "Я спілкувався з ним кілька років тому з приводу можливостей щодо економічного розвитку України, ділився своїм баченням. Думаю, він досвідчений політик, який не був дуже успішним реформатором в Грузії. Грузія – невелика країна, яка має свою власну специфіку, тому я б не хотів коментувати те, що називається словом "politics".

"Щодо карантину, то сьогодні найважливішим є здоров'я людей, а економіку треба відсунути на другий план. Перша проблема, з якою дійсно зараз треба знайти вирішення – це збереження життя наших громадян", – наголосив Олег Устенко.

Економіст пояснив, що зараз економіка буде знаходитися в стадії дуже важкого випробування, як і вся світова економіка загалом: "Прогнози, які зараз складають для світу – це не зменшення темпів зростання чи перехід в нульову зону, а 5-10 % падіння за рік. Це падіння рівнозначне тому, яке відбувалось в 1928-1932 роках в США і в підручниках називається "великою депресією".

"В моєму розумінні зараз Україна рухається до піку захворюваності на коронавірус, економічне життя стримується, як і всі інші сфери, тому що треба зберегти здоров'я нації і якомога більше людей. Щойно ми зайдемо на пік захворюваності і він буде пройдений, відразу декількома етапами будуть вживатися заходи пом'якшення. Спочатку вони торкнуться певних видів господарської діяльності, де можна зберігати жорсткі заходи щодо карантину. Йдеться, наприклад, про офіси, де можна дотримувати 1,5 м дистанції та всіх санітарних норм. Якщо під час цього етапу відбудеться збільшення захворюваності, решта заходів пом'якшення не буде запроваджена. Якщо ж ситуація рухатиметься оптимістичним сценарієм, далі можна запроваджувати додаткові пом'якшення", – розповів радник Зеленського.

Проте навіть коли ми будемо в найнижчій точці захворюваності, країна все одно залишиться в карантинному режимі. 

"Такий режим в пом'якшеному варіанті залишатиметься до тих пір, поки не відкриються кордони, які, як я розумію, будуть закритими досить довго. Більшість країн намагатиметься не допустити другої або третьої карантинних хвиль", – зауважив Устенко.

За його словами, коли економіка показує зниження близько 5 %, зростає рівень безробіття, який в Україні очікувано збільшиться на 500 тисяч безробітних: "Тому, аби наша соціальна система не була перевантажена, держава даватиме робочі місця. Прем'єр, як я розумію, спирається на впровадження великих інфраструктурних проєктів".

"В нашому випадку треба стимулювати не окремі галузі, а сектори економіки, які дають найбільшу зайнятість. Мова йде про малий бізнес та підприємництво. Тут може бути підтримка в питаннях оподаткування, вирішення проблеми з кредитним навантаженням. Й аби не було соціальної несправедливості, наприклад, кредитне навантаження треба розподілити між державою, банком, який видав кредит, та особою, яка його взяла. До прикладу, якщо кредит взятий під 21 %, то кожен з цих гравців має погасити 7 %", – підсумував радник президента України Олег Устенко.  

Фото: pixabay