Дональд Трамп впевнений, що пік епідемії в країні минув. Чи так це насправді?

Дональд Трамп впевнений, що пік епідемії в країні минув. Чи так це насправді?

Дональд Трамп впевнений, що Сполучені Штати Америки пройшли пік епідемії коронавірусу. Крім того, президент США презентував поетапний план виходу країни з загальнонаціонального карантину. Заява пролунала на тлі абсолютного рекорду смертності від коронавірусу. Оптимізм Трампа у ефірі Українського радіо коментує кореспондентка "Голосу Америки" Ірина Соломко.

0:00 0:00
10
1x

Насправді, говорити про те, що США пройшли пік захворюваності на коронавірус трохи зарано. Про це говорять лікарі і дуже багато штатів. Варто розуміти, що поширення коронавірусу йшло хвилеподібно – це значить, що не у всіх штатах відразу була однакова кількість захворювань.

У Нью-Йорку, звичайно, показники йдуть на спад. У пікові дні захворілих могло бути більше 6 тисяч на день, зараз – близько 2 тисячі. Ситуація покращується, але, однаково, досі є дуже багато госпіталізацій. Для лікарів та лікарень – це велике навантаження. Вони його відчувають, тому говорити, що пік пройдено, не можна.

Про це свідчить і те, що штат, губернатор та мер продовжують карантинні заходи. Вони кажуть, що розуміють необхідність не виходити з карантину занадто рано, щоб не почався новий пік захворюваності.

У штаті Конектикут, де перебуває Ірина Соломка, медики кажуть, що вони лише очікують пік коронавірусу за два тижні. Хвороба поширюється дуже неоднорідно. Чикаго, наприклад, ввів найбільш жорстокі карантинні заходи і тут проходили навіть протести. Їх організовували республіканці, які, як і президент, з самого початку не дуже вірили в існування коронавірусу та його небезпеку, але наслідки такого ставлення країна зараз відчуває на собі.

У Нью-Йорку лише минулого тижня люди почали носити маски. Вони все ще ходять в Централ парк, не дотримуються соціальної дистанції. І це також одна з причин проблеми, бо Америка – це країна свободи. Люди не звикли до обмежень. Втім, в певних умовах потрібно їх дотримуватися, і до нью-йоркців лише зараз це доходить.

Кожен штат встановлює свої правила, тому з точки зору законності все може бути добре, а здорового глузду – ні.

Фото: apimages