Аналітик Олег Савичук про те, чому суспільство неоднозначно сприйняло сьогоднішній обмін полоненими

Аналітик Олег Савичук про те, чому суспільство неоднозначно сприйняло сьогоднішній обмін полоненими

Україна звільнила з полону 20 своїх громадян, яких утримували в окремих районах Донецької та Луганської областей, повідомили в Офісі президента. 14 людей українська сторона передала в ОРДЛО, ще четверо відмовилися від участі в обміні. На подію через карантинні заходи не допустили журналістів. Обмін українське суспільство сприйняло неоднозначно, оскільки тих, чиї імена відомі й широко обговорюють, у списки не включили. Їхні родини звернулися до Зеленського за поясненнями. А українські міжнародні партнери заявили, що вітають обмін і називають його “важливим кроком для реалізації Мінських домовленостей і нормандського саміту в грудні”.

0:00 0:00
10
1x

"Ми повертаємо всіх і в рамках мінських домовленостей, і в рамках домовленостей нормандської четвірки. Ми звільняємо всіх і будемо боротися, доки кожен українець не повернеться додому", — заявив сьогодні після обміну президент Володимир Зеленський.

До обміну вчергове у суспільства є ряд запитань, говорить аналітик центру спільних дій Олег Савичук: "Принцип, за яким мав би здійснюватися обмін, звучить як усіх встановлених на усіх встановлених. Але, ми тут маємо різних суб’єктів: Україну, яка має військовополонених, з одного боку, але також є ОРДЛО, є Російська Федерація і є Крим. Три суб’єкти, у яких знаходяться українські бранці. Але обмін ми здійснюємо тільки з ОРДЛО, з цієї точки зору, обмін "всіх на всіх" здійснюється сумнівно. Також питання до громадянського суспільства, громадянського контролю, кого саме обміняла Україна, і кого отримала у відповідь".

На територію ОРДЛО поїхало 14 людей, засуджених в Україні за державну зраду, деякі — за тероризм. Як повідомляє видання "Українська Правда", серед тих, хто повернувся з колоній Донеччини та Луганщини, є лише двоє військовополонених — 49-річний Віктор Шайдов із Дніпропетровської області, військовослужбовець 53-ї бригади Збройних сил України. Він ще один з вісьмох армійців, які на КАМАЗі випадково заїхали на непідконтрольні території у травні 2019 року та 22-річний Микола Гриненко з Миколаївщини, військовослужбовець 79 десантно-штурмової бригади, який потрапив у полон 23 січня 2019 року під час виконання бойового завдання. Серед інших звільнених є цивільні, які у списках на обмін з’явилися зовсім недавно, попри те,що в полон потрапили 5-6 років тому.

Родичі тих полонених, яких не включили у списки на обмін, вимагають від президента пояснень. Вони записали відеозвернення.

Нагадаємо, це вже третій етап обміну полоненими за каденції Володимира Зеленського. Перший відбувся у вересні минулого року, тоді повернулося додому 36 людей. Наступний пройшов перед Новим роком. З колоній Донеччини та Луганщини на підконтрольну Україні територію повернулося 76 осіб.  

фото - Офіс президента