Боротьба з "парламентським спамом": сьогодні планують розглянути зміни до регламенту Верховної Ради

Боротьба з "парламентським спамом": сьогодні планують розглянути зміни до регламенту Верховної Ради

Сьогодні на 13.00 заплановане позачергове засідання Верховної Ради, де депутати спробують внести зміни до регламенту. Передумовою для цього виступив закон, який стосується банків, в народі названий "антиколомойським". У цьому законопроекті йдеться про неможливість повернення націоналізованих банків колишніми власниками. Він вже був проголосований у першому читанні, втім ніхто не очікував, що до другого читання у нього внесуть 16 тис. правок. Такого в історії України ще не було. Щоб запобігти парламентському спаму, збираються змінити регламент: коли до законопроекту вноситься більше поправок, ніж в ньому є пунктів, але не менше 500, він може розглядатися за спеціальною процедурою. Про неї та прогнози на сьогоднішній день розповідають Євгенія Кравчук, заступниця голови депутатської фракції партії "Слуга народу", та Іван Крулько, член депутатської фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

0:00 0:00
10
1x

Зі слів Євгенії Кравчук, кількість поправок, які може вносити депутат, як і раніше буде необмежена. Втім, ці правки не повинні блокувати роботу сесійної зали. Над ними буде працювати профільний комітет і вирішувати, які правки приймати редакційно, які не приймати взагалі. 

Відповідно, коли в зал буде йти багато правок, може бути застосована спеціальна процедура. Вирішити, що вона застосовується, може зал, зібравши 226 голосів, 150 як ініціатива. Якщо 226 голосів набирається, то фактично береться невеликий таймаут. Кожна фракція вирішує, на яких відхилених комітетом правках вони наполягатимуть. Зараз ця цифра – п’ять правок від фракції. 

Це не буде стосуватися кодексів, тобто великих кодефікуючих змін до законодавства. Також це не буде стосуватися змін до Конституції.

"Якщо ми зараз приймаємо цей регламент і він вступає в силу, то ми з часом збільшимо цю кількість, щоб кожен депутат з будь-якої фракції мав право хоча би на одну правку. Відповідно, цих відхилених правок буде набагато менше в залі і розглядати навіть такі закони, які мають 16 тис. правок, можна буде значно швидше, зокрема за один сесійний день. П’ять відхилених правок від фракції на підтвердження може бути трохи мало. Але ми не могли зараз змінювати цей законопроект. Ми можемо вносити зміни тільки після прийняття цієї редакції закону. Можна збільшити поріг по кількості правок з 500 правок до 1000. І можна дати кожному депутату можливість поставити одну свою правку на підтвердження. Це не обмежує загалом право подачі правок", – запевняє Євгенія. 

Щодо антиколомойського закону, то більшість правок до нього, за словами Євгенії Кравчук, технічні. Зокрема, замінити якісь слова на синоніми, поставити кому. Можна, теоретично, врахувати їх редакційно. Є таке положення у регламенті для роботи комітетів, коли схожі правки враховуються як одна. Потім є шанс, що на них не будуть наполягати в залі. Але якщо депутат дуже наполягає, однаково, треба буде постійно ставити їх на підтвердження в сесійній залі. 

Як до змін у регламент ставиться опозиція розповідає Іван Крулько: ""Батьківщина" категорично не голосуватиме за зміни до регламенту в тому вигляді, в якому вони зараз є. Це пов’язано з тим, що фактично в нас знищується парламентаризм. Усі пам’ятають закони 16 січня, до них додасться ще закон 16 квітня. Цей регламент означатиме, що будь-який законопроект, до якого до другого читання подано більше 500 поправок розглядається за спеціальною процедурою. І ця спеціальна процедура дуже легко запускається – 150 голосів, які в більшості завжди є. Мова йде про те, що право законодавчої ініціативи, яке передбачене Конституцією України і є одним з головних гарантій діяльності депутата, коли він може ініціювати закони, поправки, – нівелюється. Будь-який складний закон буде блокуватися і голосуватися в такій спеціальній процедурі, коли буде набиратися штучно 500 поправок, щоб запустити цю спеціальну процедуру. Це є неконституційний закон. Ми вважаємо, що такі речі приймати не можна. Треба йти і не лінуватися діяти за регламентом. Діючий регламент Верховної Ради дозволяє розглянути будь-який законопроект з великою кількістю поправок, а саме групувати поправки по розділам, по параграфам і так їх розглядати".

Щодо інших аспектів роботи Верховної Ради, то за словами Євгенії Кравчук, сьогодні жодні кадрові питання розглядатися не будуть. Кабінет Міністрів спочатку визначить, хто буде виконуючим обов’язки Міністра енергетики та навколишнього середовища. Коли ця людина пропрацює місяць, дасть свою програму для профільного комітету, познайомиться з депутатами, тоді будуть голосувати в залі.

Фото: Уніан