Неможливо поставити біля кожного по поліцейському, щоб контролювати дотримання карантину – радник міністра МВС Мартиненко

Неможливо поставити біля кожного по поліцейському, щоб контролювати дотримання карантину – радник міністра МВС Мартиненко

У Національній поліції України відзначають, що через карантинні заходи знизився рівень злочинності. Проте, експерти не поділяють такого оптимізму, адже погіршення економічної ситуації може призвести до сплеску. Як зараз працюють правоохоронці? Наскільки посилили режим роботи напередодні Великодня? Та як планують забезпечувати дотримання карантинних заходів під час самої Пасхи? Відповіді на ці запитання в етері Українського радіо дав радник міністра внутрішніх справ, голова громадської Ради МВС Володимир Мартиненко

Кількість розбоїв та крадіжок знизилася на 35%. Чи аналізували Ви цю цифру? Чи тимчасовий це фактор?

У нас немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Насправді, бачимо зниження рівня злочинності за окремими видами злочинів, і таке зниження є . Наскільки вони довго втримаються? Про це ще говорити рано. Але, обмежувальні заходи щодо карантину, пандемії, зменшення кількості громадян на вулицях – все це знижує рівень певних злочинів. Чи буде така динаміка утримуватися далі чи буде вона погіршуватися? Ми систематично контролюємо ці показники, і якщо будуть відзначатися погіршення цих показників, то будемо вживати відповідних заходів, щоби утримати ситуацію в межах.

Чи треба очікувати зростання рівня бандитизму? Чи готова до цього поліція?

 Одне з завдань поліції, це – превентивні заходи, тобто, якраз робота на упередження, щоби такі ситуації просто не створювалися. Є досить багато, у тому числі і наукових, досліджень, від чого залежить зростання чи падіння злочинності, і відповідно до них, немає ніяких застережень, що у нашій ситуації буде дуже великий сплеск, і правоохоронна система України до цього готова.

ЧИТАЙТЕ НА ЦЮ ТЕМУ Криміногенна ситуація в умовах карантину. Як вберегтися від злочинців?

За які порушення притягуються громадяни зараз найбільше? Чи це – все ж такі більш профілактичні заходи?

Зараз, в основному, намагаємося працювати на упередження. Перед правоохоронцями не стоїть завдання максимально покарати чи накласти максимальну кількість штрафів. З боку більшості громадян є відповідне порозуміння і дотримання вимог усіх протикарантинних заходів. І ми можемо бачити зараз на вулицях багато людей у масках та інших засобах захисту, не бачимо великих скупчень громадян у парках, скверах, на дитячих майданчиках. Так, виявляються такі, які ігнорують ці заходи, наражаючи на небезпеку оточуючих. І вважаю, що таких громадян, які навмисно ігнорують елементарні заходи безпеки та наражають інших, треба карати.

Щодо Великодня вдома. Чи буде поліція перевіряти церкви?

Заходи безпеки будуть безперечно посилені, і так відбувалося постійно, не звертаючи увагу на посилення режиму карантину. Буде додано кількість патрулів на ці дні. В деяких областях вже прийняті заходи місцевого рівня щодо обмежень в переміщенні – на в’їзд на окремі території чи цілі міста. І до виконання цих заходів обов’язково долучаються правоохоронці та представники інших міністерств та органів місцевого самоврядування. Але, давайте відзначимо, що церква не є під владою держави чи якогось міністерства, і працюють вони самі за своїми уставами та традиціями. Однак, якщо будуть виявлені зухвалі порушення обмежувальних заходів, то будуть вживатися відповідні заходи впливу – проводитися бесіди чи складатися протоколи.

Чи буде поліція перешкоджати проходу громадян до церкви?

Наразі зараз проводиться робота з усіма церквами, щоби не допустити таких випадків – майже в усіх церквах є своє охорона, і в їх обов’язок буде входити обмежити кількість вірян, що одночасно знаходяться у конкретній церкві. Правоохоронці завжди готові надати допомогу охороні церков в дотриманні якихось обмежувальних заходів. Тим більше, що більшість церков, різних конфесій України вже звернулися до своїх вірян із закликом не приходити на ці свята до церков і залишатися вдома.

ЧИТАЙТЕ НА ЦЮ ТЕМУ Як підготуватися до Великодня вдома: радять священнослужителі

Щодо заяв окремих конфесій про те, що якщо громадяни прийдуть до їх церков, то вони будуть освячувати паски. Чи не розглядає поліція ці заяви, як грубе порушення протикарантинних заходів?

Поки що різні дописи в соцмережах і засобах масової інформації ми не розглядаємо як заклики до грубого порушення проти карантинних заходів, але, звертаємося до наших громадян і закликаємо дослухатися до рекомендацій і утриматися від їх порушень. Держава вживає багато заходів щодо зменшення можливих негативних наслідків – буде забезпечено онлайн трансляції багатьох служінь по багатьом телеканалам, пасочки розсилаються "Укрпоштою" безкоштовно. Однак, у нас, біля кожного громадянина неможливо поставити по правоохоронцю, який буде контролювати чи дотримуються громадянин обмежень. Але, якщо громадяни зухвало не будуть реагувати на попередження, то хочу нагадати, що санкція статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає накладення штрафу від 17 до 34 тисяч гривень.

Чи буде вживати заходів поліція до громадян, які будуть збиратися на вулицях біля церков для освячення?

Сподіваюся на здоровий глузд усіх працівників поліції з цього питання. От, на мою думку, якщо будуть дотримуватися обмежувальних заходів, таких як – відстань між громадянами, в засобах індивідуального захисту, користуватися антисептиками, стояти на повітрі, то це - не є порушенням. Однак, у вирішенні цього питання, дуже велика роль покладена на органи місцевого самоврядування, і саме їм регулювати як будуть відбуватися ці заходи, щоб максимально обмежити поширення вірусу.

фото - УНІАН