Україна може збільшити сільгоспекспорт. Що буде з продуктами для самих українців — пояснює Михайло Непран

Україна може збільшити сільгоспекспорт. Що буде з продуктами для самих українців  — пояснює Михайло Непран

Уряд вважає можливим збільшити експорт сільгосппродукції, про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства торговельний представник України Тарас Качка. За його словами, нині є вдосталь цієї продукції на внутрішньому ринку, щоб вберегтися від дефіциту. У соцмережах активно заговорили не лише про дефіцит, а й про можливий голод після карантину. Перший віце-президент і генеральний секретар Торгово-промислової палати України, Михайло Непран в етері Українського радіо закликав зберігати спокій, мовляв, хліба вистачить.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Голоду не буде, продуктів у нас достатньо, будемо з хлібом", — говорить перший віце-президент і генеральний секретар Торгово-промислової палати України, Михайло Непран. "На внутрішньоукраїнські потреби традиційно необхідно порядка 8-9 мільйонів тонн зерна на рік. Це тільки 30% від того, що ми виростили. Так що для експорту зерна у нас більш, ніж достатньо".

В ТППУ проаналізували експорт продуктів на весну 2020-го порівняно з таким же періодом 2019-го року: "Він практично ідентичний, тобто, збільшення експорту практично немає. До того ж, Держкомстат на січень-лютий 2020-го року показує майже ті ж дані. Там буквально 2%, це, практично, нічого". І урядову ініціативу збільшити експорт аграрної продукції в Торгово-промисловій палаті схвалюють, "бо є можливість зайти на нові ринки".

Експорт продукції суттєво не вплине на ціни всередині України, каже Михайло Непран. Але, питання росту цін на внутрішньому ринку після карантину "лишається відкритим". "У нас більша складова ціни — це добрива, солярка, бензин. Може бути створений попит, але для цього є аграрний фонд і держрезерв, через які уряд має можливість регулювати ринок. До того ж невідомо, якою буде купівельна спроможність людей".

Нагадаємо, ряд країн через коронавірусну пандемію заборонили сільгоспекспорт. Казахстан не продаватиме пшеничну муку, насіння соняшника, олію, гречку, цукор та картоплю. Там ввели квоти на продаж зерна. Те саме з квотуванням зробили і в Росії. Румунія заборонила експорт пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи, рису, масел, пшеничної муки.

Читати більше: Гречка, цукор, макарони: як Україна регулюватиме ціни на продукти та ліки

Українське Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства підписало Меморандум з основними учасниками зернового ринку щодо граничних обсягів експорту пшениці. А також пообіцяло моніторити ціни на товари. Із продуктів, які заборонив експортувати український уряд, поки гречка. Експорт крупи заборонено до липня 2020-го року. "Є елемент ажіотажу. Коли починався карантин, у магазинах спорожніли полки. Потім виявилося, що продукція є, і асортимент в основному не змінився. Думаю, що це не економічна, а психологічна міра. Щоб збити ажіотаж. Рано чи пізно", — говорить перший віце-президент і генеральний секретар Торгово-промислової палати України, Михайло Непран.

Нагадаємо, в кінці березня Всеукраїнська асоціація пекарів та асоціація "Борошномели України" звернулася до уряду з проханням обмежити експорт пшениці. Вони попередили, що через зростання попиту на зовнішніх ринках і сезонні чинники, ціни на хліб зростуть на 15-20%.

фото - УНІАН