Гречка, цукор, макарони: як Україна регулюватиме ціни на продукти та ліки

Гречка, цукор, макарони: як Україна регулюватиме ціни на продукти та ліки

На період надзвичайної ситуації уряд Дениса Шмигаля повертається до державного регулювання цін на соціальні продукти, лікарські засоби та медичні вироби. Моніторинг буде розповсюджений на 10 продуктів, 8 фармпрепаратів та 2 медичних товари. Якщо ціна в торгівлі на них планує підвищуватися, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це в Держпродспоживслужбу. Про це повідомляє Олексій Дорошенко, директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Підпадають під державне регулювання гречка, цукор, борошно пшеничне в/г, вітчизняні макарони, молоко 2,5% в плівці, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця 1 категорії, курка в тушці, вершкове масло 72,5% та мінеральна вода без газу. Державне регулювання також розповсюджується на медичні маски та рукавички, як засіб індивідуального захисту під час пандемії коронавірусу. 

На виробників і постачальників це регулювання не розповсюджується. Втім, в цілому моніторинг стосується усіх ланок виробництва та продажу, але регулюватися буде саме кінцева ціна для споживача. 

Для регулювання цін Україна взяла французьку модель. У Франції під державний моніторинг підпадає декілька тисяч найменувань. У деяких країнах встановлюється маржа. Однак, стосується це лише тих товарів, які виробляються на внутрішньому ринку.

Продукти для моніторингу в Україні обирали з переліку тих, ціни на які регулювалися державою раніше. Три роки тому держава вирішила позбутися від можливості впливати на бізнес, навіть у ситуації безпідставного зростання цін. На час пандемії таке регулювання повертається. Перелік було звужено для спрощення моніторингу. Тоді під моніторинг підпадали 32 продукти. Зараз – 10 продуктів, 8 фармпрепаратів та 2 медичних товари. Якщо будуть підстави, то перелік продукції, яка підлягає регулюванню, може зростати.

Дослідження проводитиметься Держпродспоживслужбою та Антимонопольним комітетом України. Перша відповідатиме за моніторинг та дослідження, а другий – за накладення штрафу.

Щодо експорту, то уряд заборонив експорт гречки та обмежив експорт зерна у 20 млн тонн до кінця червня. Якщо до кінця червня показники експорту будуть великими, то на експорт зерна також можуть ввести повну заборону. Якщо ціни на товари будуть необґрунтовано зростати і виявляться вищими, порівняно з сусідніми країнами, в тому числі ЄС, і ці товари будуть вивозитися, можливо, буде заборонено експорт по деяких інших позиціях, наприклад, овочах борщового набору та крупах.

Олексій Дорошенко зауважує: "Спостереження уряду за ринком є нормальною формою у будь-яких цивілізованих, демократично і економічно розвинутих країнах. В умовах, коли суттєво падає купівельна спроможність громадян, держава повинна щось робити. Щось – це спостерігати за ринком і, коли хтось вирішив на цьому заробити значно більше ніж зазвичай, то, в даному випадку, повинен отримати штраф."

Фото: Уніан